De ‘Kameel’ doorkruist op zegetocht Leidsche Rijn

Foto: Ronald Correljé

De ‘Kameel’, een unieke oude trein, maakt vandaag zijn laatste ritje door Nederland. Hij reed ook door Leidsche Rijn. Fotograaf Ronald Correljé uit Leidsche Rijn stond langs te spoor.

Het ging nog bijna mis, vertelt Ronald, want er kwam net zo’n gele intercity langs die het beeld versperde toen de Kameel langskwam. Die reed ook nog best hard, dus bijna was het niet gelukt om de foto te maken. De Kameel is bezig met een soort zegetocht door het land zodat liefhebbers hem nog een keer in actie kunnen bewonerden. Dinsdagmiddag 4 juni draagt de NS de Kameel over aan het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Twee bulten

De Kameel – formeel de NS 20 – is in 1954 speciaal gebouwd als inspectierijtuig voor de directie van NS. Zo kon de directie destijds de herstelwerkzaamheden van het spoor tijdens de wederopbouwperiode controleren. Aan de voor- en achterkant, op de plek waar normaal de machinist zit, zijn twee vergaderruimtes voor elk 14 personen. In het rijtuig is ook een keuken en een werkkamer. Voor de machinist is aan beide kanten achter de vergadersalon een verhoogde cabine. Door de dakkoepels (de bulten) heeft hij goed zicht op het spoor. Aan deze twee bulten dankt de trein zijn bijnaam Kameel.

VIP-car verhuurd

In 1973 werden enige wijzigingen in het interieur aangebracht en werd het rijtuig in de nieuwe NS-huisstijlkleuren geel-grijs geschilderd. Het rijtuig was nu niet meer exclusief voorbehouden aan de NS-directie, maar werd ook als VIP-car verhuurd. Zo reed koningin Wilhelmina erin en ook de popband Queen. De Kameel maakte sindsdien veel ritten in binnen- en buitenland. Omdat er voldoende markt voor de verhuur van het rijtuig bestond werd in 1985 besloten tot een levensduurverlengende opknapbeurt. Hierbij werden de keuken en het toilet vergroot.
Begin 1991 werd het rijtuig buiten dienst gesteld, maar in 2004 is begonnen om de Kameel te herstellen. Na een proces van ongeveer vier jaar kon de trein vanaf 2008 weer op eigen kracht op het spoor rijden. De trein reed sindsdien weer in de huisstijl van voor 1973. De trein is de afgelopen jaren ook weer ingezet als directierijtuig, maar bijvoorbeeld ook als Spoorwens Express. Tussendoor stond het treinstel al vaak in Het Soorwegmuseum.

(met dank aan treinreiziger.nl)

'

Reacties

article
20802
De 'Kameel' doorkruist op zegetocht Leidsche Rijn
De ‘Kameel’, een unieke oude trein, maakt vandaag zijn laatste ritje door Nederland. Hij reed
https://leidsche-rijn.nieuws.nl/2019/06/04/de-kameel-doorkruist-op-zegetocht-door-leidsche-rijn/
2019-06-04T13:19:09+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/417/2019/06/04131839/IMG_2928.jpg
kameel trein
Algemeen, Geen categorie, Goed nieuws