Zo krijg je een tuin vol vlinders

Foto: Pixabay

De populatie van vlinders in Europa is sinds 1990 met bijna de helft afgenomen. Ook in Nederland loopt het aantal vlinders dat rondfladdert terug. Zo krijg je je tuin toch vol vlinders: 7 tips van de Vlinderstichting.

1. Warmte
Vlinders zijn koudbloedige dieren. Ze hebben dus warmte van de zon nodig om actief te zijn. Daarom vind je vlinders het vaakst op de zonnige plekjes in je tuin. Bij het plaatsen van planten kan je daar dus rekening mee houden. Extra warme plekjes kun je creëren door reliëf aan te brengen met bijvoorbeeld een helinkje op het zuiden met zandige, onbegroeide plekjes met nectarrijke planten

2. Nectar
Naast zon hebben vlinders ook voedsel nodig: nectar. Vlinders halen die nectar uit bloemen. Omdat er vanaf het vroege voorjaar tot in de herfst vlinders vliegen, moeten er in die periode ook bloemen met nectar in je tuin te vinden zijn. Zorg dus voor planten met verschillende bloeitijden. Niet alle bloeiende planten hebben nectar, daarom heeft de Vlinderstichting een top-50 gemaakt van vlinderplanten.

3. Rottend fruit
Het klinkt misschien gek, maar ook rottend fruit kan vlinders naar je tuin lokken. Sommige vlinders, zoals de dagpauwoog, halen hun voedingsstoffen uit bijvoorbeeld een rotte appel of pruim.

4. Beschutting
Ook beschutte plekjes zijn voor vlinders belangrijk. Dit kan je doen door in je tuin door te zorgen voor schuttingen, een begroeid hekwerk, muurtjes of hagen. De meeste vlinders brengen de winter door als eitje, rups of pop. Ook hiervoor zoeken ze een beschut plekje in de tuin zoals een berg dorre bladeren.

5. Vlinderkastje
Ook een vlinderkastje kan beschutting bieden voor vlinders die willen overwinteren. Het kastje biedt bescherming tegen de wind en een plek om te schuilen tegen de regen. Op de website van de Vlinderstichting vindt je tips om het vlinderkastje aantrekkelijk te maken.

6. Denk ook aan de rups
Vergeet niet waar de vlinder vandaan komt! Rupsen zijn heel kieskeurig en lusten maar een paar planten. Een aantal vlinders houdt bijvoorbeeld van brandnetels, snoei dus niet al je brandnetels weg. Hier vindt je een lijst met planten waar rupsen van houden.

7. Afwisseling
Vlinders houden van afwisseling. Ze oriënteren zich met behulp van planten in je tuin. Daarom is het belangrijk dat er in je tuin planten van verschillende hoogte staan. Hoogteverschillen tussen planten zorgen ook meteen voor meer beschutte plekjes.

Bron: Vlinderstichting.nl

Cookieinstellingen