Even wat Vleutense geschiedenis…

Foto: Historische Vereniging

Waarom heet de Camphuysenstraat in Vleuten zo? Wel, de straat is vernoemd naar een Vleutense predikant uit de zeventiende eeuw. Een klein geschiedenislesje.

Op zondag 14 april 1619 werd het de predikant van Vleuten, Dirck Raphaelsz Camphuysen, verboden te prediken in de Torenpleinkerk. Veel gelovigen kwamen helemaal uit Utrecht en van verder om de geliefde en befaamde dominee te horen preken. Zij maakten rechtsomkeert toen ze een andere dominee op de kansel zagen. Camphuysen nam de gelovigen mee naar de boomgaard naast de kerk en hield vervolgens daar de preek, een zogenaamde hagepreek. Uiteindelijk werd hij een jaar later verbannen uit Vleuten.

Stichtelijke Rijmen

Nu 400 jaar later valt 14 april weer op een zondag. Daarom wordt er die dag stilgestaan bij de hagepreek van dominee Camphuysen. De huidige dominee van de Torenpleinkerk Idelette Otten: “In de consistorieruimte van de Torenpleinkerk hangen drie ingelijste namenlijsten van voorgangers en een klein portretje van Dirck Raphaelszoon Camphuysen, van 1617 -1619 predikant in Vleuten. Ik moet bekennen dat ik de Camhuysenstraat in Vleuten inmiddels wel kende, maar van deze voorganger zelf nagenoeg niets wist. Behalve dat hij auteur was van de zogeheten Stichtelijke Rijmen, waaruit een aantal regels nog in psalm 62 zijn verwerkt. Hij wilde dat mensen in vrijheid hun geloof zouden kunnen belijden.”

Vrijheid van godsdienst

Gerda Oskam, voorzitter van de Historische Vereniging Vleuten, De Meern, Haarzuilens en Leidsche Rijn: “Camphuysen leefde in een tijd van polarisatie. Je werd letterlijk verketterd als je een andere kerk aanhing. Ook nu leven we in een tijd van polarisatie. Bij Camphuysen leidde dat tot het verbod tot preken in de kerk en na de hagepreek op 14 april ook tot een verbod tot preken onder de blauwe hemel. Uiteindelijk werd hij in 1620 uit Vleuten verbannen. Daar zullen we als Historische Vereniging volgend jaar extra aandacht aan besteden, want vrijheid van godsdienst en meningsuiting is een groot goed dat we steeds weer moeten koesteren.”

Herdenken

Op Palmzondag 14 april, wordt iedereen van harte uitgenodigd om 9.40 uur op het grasveld naast  de Torenpleinkerk, de hagepreek van Dirck Raphaelsz Camphuysen te herdenken als begin van de eredienst in de kerk.

Cookieinstellingen