Leidsche Rijntunnel zaterdagnacht dicht: er wordt geoefend

Foto: Rijkswaterstaat

In de nacht van 23 maart op 24 maart vindt in de Leidsche Rijntunnel in de A2 bij Utrecht de verplichte vierjaarlijkse calamiteitenoefening plaats. De oefening veroorzaakt hinder voor het wegverkeer in de rijrichting Amsterdam. In de directe omgeving van de tunnel zal de oefening mogelijk merkbaar zijn.

De Leidsche Rijntunnel in de rijrichting Amsterdam is in de nacht van 23 op 24 maart afgesloten. Zo zijn zowel de hoofdrijbaan als de parallelrijbaan dicht van 22:00 uur tot 05:00 uur. Verkeer uit de richting Amsterdam kan gewoon gebruik blijven maken van de Leidsche Rijntunnel. Weggebruikers richting Amsterdam moeten rekening te houden met extra reistijd. Dit verkeer wordt tussen 22:00 uur en 05:00 uur omgeleid via de A12 en vervolgens de A27 en de A1. Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers de verkeersinformatie en borden langs en boven de weg in de gaten te houden. De Stadsbaantunnel is ook afgesloten. Die afsluiting duurt twee weken: van zaterdag 16 maart tot en met zondag 31 maart. De omleidingsroutes gaan via Leidsche Rijn en worden aangegeven met borden.

Rook

De oefening vindt plaats in de tunnelbuizen in de rijrichting Amsterdam, en een deel van de oefening is zichtbaar bij de noordelijke uitgang van de tunnel doordat hulpdiensten en ondersteunende voertuigen daar verzamelen. Tevens is het mogelijk dat kortstondig rookontwikkeling zichtbaar is aan de noordzijde van de tunnel. Verkeer wordt hierover geïnformeerd via informatieborden op en langs de snelweg. Rijkswaterstaat roept weggebruikers op die de oefening passeren de aandacht bij de weg te houden en de snelheid aan te passen.

Calamiteitenplannen

Aan de oefening wordt deelgenomen door Rijkswaterstaat, Veiligheidsregio Utrecht, gemeente Utrecht en de Politie. Ook de onderhoudsaannemer van de tunnel en een berger doen mee. Tijdens de oefening staan de werkwijze en procedures centraal die bij de bestrijding van een incident in de tunnel gevolgd moeten worden. De uitkomsten van de oefening worden gebruikt om de calamiteitenplannen en de procedures waar nodig aan te passen en mogelijk te optimaliseren.

Cookieinstellingen