Fietsen voor Anna

Foto: MB

Fietsen met een missie en met een vol hart: dat gaan Mickel, Sandy en Tom doen op 6 juni. De dag van Alpe d’HuZes. De dag waarop duizenden Nederlanders de Franse berg Alp d’Huez zoveel mogelijk keer op fietsen of lopen. De meesten met in hun hoofd een dierbare die getroffen is door kanker.

Ook Mickel, Sandy en Tom hebben zeer nadrukkelijk iemand in het hoofd: de moeder van Sandy en Tom, tevens schoonmoeder van Mickel, Sandy’s man: Anna van den Berg-Althof. Zij overleed vorig jaar aan kanker, na een lang ziekbed. Na een gemiste diagnose eierstokkanker liep ze maanden door en bezocht allerlei artsen en andere zorgverleners. Een arts suggereerde dat haar buikpijn misschien psychisch was. Ook een diëtist en speciaal dieet konden de pijn niet verhelpen. Tot bij een second opinion een scan werd gemaakt van haar buik. Dit zat toen helemaal vol met tumoren. “Veel te laat ontdekt”, zegt Sandy. Haar moeder Anna is 69 jaar geworden. Die gemiste diagnose is een deel van de pijn. En het ontbreken van excuses vanuit het ziekenhuis is ook een hard gelag.

Weekje België

“We hebben een aantal keer op het punt gestaan afscheid te nemen, maar dan herstelde ze toch steeds weer een beetje”, vertelt Sandy. Vader Piet van den Berg vult zijn dochter aan: “Toen ze hoorde dat ze recidief was, en dus niet meer zou genezen, hakte ze de knoop door. Ze gaf het op. Ze wilde niet nog langer ziek zijn.” Voor de naasten een moeilijk besluit, maar voor Anna een opluchting. Sandy: “Je zag de last van haar schouders glijden toen de knoop was doorgehakt. Het scheelde haar ineens veel stress.” Het gezin ging nog een weekje op vakantie naar België en bezocht de pandaberen in Ouwehands Dierenpark. “Die wilde ze nog zien”, zegt Piet. En een dag later stierf Anna met behulp van euthanasie, op 16 mei 2018.

21 bochten

En toen vroeg een collega van Sandy of ze mee wilde doen met Alpe d’HuZes…. Alpe d’HuZes is een jaarlijks terugkerend evenement in de Franse Alpen waarbij alle deelnemers zich laten sponsoren voor hun sportieve prestaties op die beruchte berg, waar de weg zich langs 21 steile bochten omhoog slingert. Het evenement wordt volledig door vrijwilligers georganiseerd en de opbrengst gaat in zijn geheel naar KWF Kankerbestrijding. Het geld wordt besteed aan onderzoek naar kanker.

Trainen, trainen, trainen

Sandy zei meteen ja. En haar man Mickel en broer Tom ook. Na de slopende ziekte van hun moeder is dit iets wat ze kunnen doen voor mensen met kanker. “Wij zeiden wel ja, maar echte wielrenners zijn we niet”, lacht Sandy. “Dus het wordt veel trainen, trainen en trainen. We gaan er gewoon voor en we willen best lijden daar op de berg.” Vader Piet gaat mee als vrijwilliger, en ze hebben ook een masseur gestrikt. Uiteindelijk gaan ze met een volledig team de berg op, daar in Frankrijk begin juni. En ze willen zoveel mogelijk geld ophalen voor KWF Kankerbestrijding. Daarom hebben ze een aantal leuke dingen georganiseerd, zoals een bingo in De Schalm in De Meern en een heuse cognacproeverij.

Evenementen

De cognacproeverij is op donderdag 18 april in Het Glaslokaal in Vleuterweide. Het begint om 20.00 uur en duurt tot 23.00 uur. Deelname kost 45 euro (gaat naar KWF hè!).

De bingo in De Schalm in De Meern is donderdag 28 maart en begint om 19.30 uur (zaal open om 19.00 uur). Deelname – inclusief bingokaarten – kost € 12,50. Je kunt leuke prijzen winnen!

Op 25 mei is een benefitconcert in Azotod. Daar volgt later meer info over.

 

Op de grote foto Piet van den Berg, Sany, Mickel en Tom. De kleine foto is Anna.

 

 

Reacties

article
19547
Fietsen voor Anna
Fietsen met een missie en met een vol hart: dat gaan Mickel, Sandy en Tom
https://leidsche-rijn.nieuws.nl/2019/03/22/fietsen-voor-anna/
2019-03-22T12:32:04+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/417/2019/03/21143516/IMG_0973.jpg
Alpe d'HuZes
Algemeen, Geen categorie, Goed nieuws