Meer hypotheken in Utrecht met Nationale Hypotheek Garantie

Foto: MvA

Bijna 42% van de hypotheekaanvragen werd in januari 2019 aangevraagd met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat is een stijging van 17% ten opzichte van januari 2018. In Utrecht is deze stijging op provinciaal niveau het grootst. Dit blijkt uit een onderzoek van Knab. Hypotheekshop Leidsche Rijn geeft toelichting.

Michael van Amerongen van Hypotheekshop Utrecht Leidsche Rijn: “Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is een garantie die iemand in Nederland kan krijgen bij het afsluiten van een hypotheek. Dit kan zowel bij de aankoop van een woning als bij het oversluiten van een hypotheek. Door deze garantie wordt de eigenaar beschermd tegen een mogelijke restschuld als hij de hypotheek om bepaalde redenen niet meer kan betalen. De NHG betaalt in dat geval de restschuld aan de geldgever. Behalve deze extra zekerheid geven hypotheekverstrekkers een korting op de hypotheekrente als iemand kiest voor NHG. Hierdoor zijn de maandlasten lager.”

40,9%

De NHG-aanvragen namen in elke provincie toe, maar in Utrecht was de stijging het hoogst met 40,9%. Ter vergelijking: in Noord-Holland  was dat 24,9%. Toch zijn er opvallend grote provinciale verschillen te bekennen. In Groningen wordt bijvoorbeeld 62,5% van de hypotheken aangevraagd met NHG, terwijl dit in Noord-Holland bij nog geen 30% gebeurt. Ook in Utrecht is dit percentage relatief laag (31,7%), ondanks de sterke toename.

Verhoging NHG-grens

De grootste toename is te zien bij doorstromers (consumenten die een volgende woning kopen). In januari steeg het aantal NHG-aanvragen in die groep ten opzichte van 2018 met 26,5%. In totaal kiest 31,5% van de doorstromers nu voor een hypotheek met NHG. De verhoging van de NHG-grens van € 265.000 naar € 290.000 is volgens De Hypotheekshop Utrecht Leidsche Rijn de belangrijkste reden voor die flinke toename. “Vorig jaar kwamen veel doorstromers niet in aanmerking voor NHG omdat hun hypotheek simpelweg te hoog was. Nu die grens is verhoogd zie je het aantal NHG-aanvragen direct toenemen.”

Populair bij starters

De garantieregeling is het populairst bij mensen die hun eerste woning kopen. Maar liefst 61,9% van de starters koos in januari 2019 voor de Nationale Hypotheek Garantie. Dat is een stijging van 10,0% vergeleken met heel 2018. Michael van Hypotheekshop Utrecht Leidsche Rijn: “Ook voor deze groep geldt in Utrecht dat in 2019 de NHG vaker kan worden afgesloten nu de NHG-grens is verhoogd. De gemiddelde woningprijs in Utrecht ligt namelijk een stuk hoger dan het landelijk gemiddelde.”

Reacties