Hamtoren krijgt geld van Fonds Erfgoedparels voor restauratie

Foto: wikipedia

De provincie Utrecht besteedt in 2019 ruim 2,5 miljoen euro uit het Fonds Erfgoedparels aan de restauratie van 12 rijksmonumenten. Ook de Hamtoren in Vleuten krijgt geld voor restauratie.

De provincie Utrecht vindt het belangrijk dat deze monumenten goed toegankelijk blijven voor het publiek en draagt daarom bij aan onderhoud en restauratie als dat nodig is. De regeling wordt medio april 2019 weer opengesteld voor 2020.

12 projecten

Het geld uit het fonds erfgoedparels wordt gebruikt om een aantal markante monumenten te restaureren. Bij het verlenen van subsidies uit het Fonds Erfgoedparels hanteert de provincie een aantal criteria, waarvan de belangrijkste zijn: de publieke toegankelijkheid en co-financiering van de eigenaar. Dit jaar gaat het om 12 gehonoreerde projecten: acht historische buitenplaatsen, een kerk, een beeldengroep, een postkantoor en een stadsmuur. De Hamtoren hoort erbij.

Middeleeuws kasteel

De Hamtoren (voormalig kasteel Den Ham) is het overblijfsel van een Middeleeuws kasteel in Vleuten. De Hamtoren staat op een eilandje in een gracht en telt zeven verdiepingen. Zo’n toren als deze heet een donjon: een middeleeuwse, verdedigbare woontoren. Deze donjon is het overblijfsel van een waterkasteel, de ridderhofstad Den Ham. De Hamtoren wordt voor het eerst genoemd in een oorkonde uit 1325, en men vermoedt dat ie rond 1260 is gebouwd. Er is strategisch voor een inham van de oude Rijnloop gekozen: verdedigen ging zo beter.

Slechte staat

De toren verkeert inmiddels in slechte staat van onderhoud. De restauratie betreft onder andere het herstel van gevels en dak en voeg- en stucwerk. De Hamtoren werd ruim twee jaar geleden verkocht voor 1.610.500 euro aan de pianist van de Zeeuwse band Bløf.

Cookieinstellingen