Erdogan lobbyde stiekem bij Trump via bv uit Vleuten

Foto: US Ambassy

De Turks-Nederlandse ondernemer Ekim Alptekin is in de Verenigde Staten aangeklaagd als geheim lobbyist voor de Turkse president Erdogan. Hij betaalde via een Nederlands bedrijf in Vleuten ruim een half miljoen dollar aan Michael Flynn, voormalig topadviseur van de Amerikaanse president Trump.

Alptekin is een vastgoedondernemer en lobbyist die in Utrecht studeerde. Hij zou in het geheim bij Amerikaanse politici hebben gelobbyd voor het uitleveren van de in de VS verblijvende geestelijke Fethullah Gülen. Erdogan ziet in Gülen de kwade genius achter de mislukte couppoging in Turkije in 2016.

Vleuten

Voor de lobby ontving Flynn in totaal 530.000 dollar van Alptekins bedrijf Inovo B.V. uit Vleuten. Dit was volgens hem zijn eigen geld en zijn eigen missie. Maar volgens de aanklacht zit dit heel anders en handelde Alptekin in opdracht van de Turkse regering. De lobby van Ankara moest volgens de Amerikanen verborgen blijven door de tussenkomst van het Nederlandse bedrijfje in Vleuten. Als beloning zou hij 20 procent van het geld krijgen.

FBI

Michael Flynn was na het aantreden van Trump 24 dagen lang diens nationaal veiligheidsadviseur. Voordien leidde de oud-generaal een inlichtingen- en adviesbureau, de Flynn Intel Group. Flynn moest aftreden omdat hij had gelogen over de contacten die hij tijdens de verkiezingscampagne had met de Russische ambassadeur. Dinsdag krijgt hij te horen welke straf hij krijgt voor liegen tegen de FBI over deze contacten.

(bron: NRC)

Cookieinstellingen