Welzaam: verbinden verbinden verbinden. En nu afscheid

Foto: Welzaam

Vorige week nam sociaal makelorganisatie Welzaam na 5,5 jaar afscheid van de wijk Vleuten-De Meern. Het werk wordt vanaf 1 januari 2019 voortgezet door DOCK, dat de meeste sociaal makelaars overneemt.

Meer dan 100 vrijwilligers, buurtbewoners en samenwerkingspartners waren aanwezig om afscheid te nemen van Welzaam en de vertrekkende sociaal makelaars. Het was niet alleen een afscheid: er werd ook vast vooruitgeblikt op het sociaal makelen vanaf 2019. Daarnaast mocht Welzaam de Roze Loper in ontvangst nemen, een keurmerk voor LHBTI-vriendelijke zorg- en welzijnsorganisaties. Welzaam is de vijfde welzijnsorganisatie in het hele land die dit keurmerk mocht ontvangen. De afgelopen jaren heeft Welzaam zich ingezet voor een wijk waarin iedereen zich thuis voelt en mee kan doen. Daarbij hadden ze speciale aandacht voor de zichtbaarheid en bespreekbaarheid van LHBTI. LHBTI staat voor lesbisch, homoseksueel, biseksueel, transgender en interseksueel.

Buurtverbinder

Wijkregisseur Louke Vissers interviewde vertrekkend directeur Nardie Eijsberg. Louke Vissers sprak lovende woorden over het werk van Welzaam in de afgelopen vijf jaar. Zij vertelde hoe Welzaam het sociaal makelen vorm heeft gegeven en een belangrijke rol innam als buurtverbinder in Vleuten-De Meern. Ook prees ze Nardie als directeur omdat ze het team de ruimte gaf om zich te ontwikkelen, wat tot goede resultaten leidde voor de wijk. Daarna interviewde Nardie de vertrekkende sociaal makelaars en leden van de Raad van Toezicht. Zij mochten vertellen wat ze zouden gaan missen en een tip meegeven.

Verbinden verbinden verbinden

Welzaam ontstond halverwege 2013 na een vernieuwing binnen het welzijnswerk. Het sociaal makelen was toen nog een nieuw en onbekend begrip. De afgelopen jaren hebben de sociaal makelaars zich ingezet voor een fijne, inclusieve en levendige wijk. Dat deden ze onder andere door het ondersteunen van bewonersinitiatieven; door het sociale beheer van drie buurtcentra en twee buurtspeeltuinen; het organiseren van netwerkbijeenkomsten en het verbinden van bewoners, organisaties en professionals in de wijk. Het werk van Welzaam wordt vanaf 1 januari voortgezet door DOCK. De meeste sociaal makelaars en sociaal beheerders van Welzaam blijven in de wijk. De twee buurtspeeltuinen – de Balije en de Albatros- zullen verzelfstandigen en worden vanaf 1 januari beheerd door Stichting SUB.

Reacties

article
17997
Welzaam: verbinden verbinden verbinden. En nu afscheid
Vorige week nam sociaal makelorganisatie Welzaam na 5,5 jaar afscheid van de wijk Vleuten-De Meern. Het
https://leidsche-rijn.nieuws.nl/2018/12/17/welzaam-verbinden-verbinden-verbinden-en-nu-afscheid/
2018-12-17T16:30:45+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/417/2018/12/17163005/afscheid-welzaam.jpg
Welzaam Vleuten-De Meern
Algemeen, Geen categorie, Gemeente