Het Nieuwe Inzamelen in De Meern en Vleuten

Foto: MB

In 2019 voert Utrecht het ‘nieuwe inzamelen’ in in Vleuten en De Meern. Dat betekent dat her en der in de wijken ondergrondse containers komen voor restafval, en dat je verschillende kliko’s krijgt.

De locaties waar de containers komen zijn bekend: Voorgestelde locaties ondergrondse restafvalcontainers in De Meern en Geplande locaties ondergrondse restafvalcontainers in Vleuten

Je kunt niet meer op de locaties reageren; momenteel worden alle reacties verwerkt. Het is de bedoeling dat de gemeente begin 2019 begint met de aanleg van de ondergrondse containers; naar verwachting kunnen we dan vanaf het voorjaar ons afval in zo’n container gooien. Tot die tijd blijven we gewoon ons afval weggooien zoals we nu doen.
Met het ‘nieuwe inzamelen’ haalt de gemeente meer afval gescheiden op. Zoals groente-, fruit- en tuinafval, papier en karton en plastic, blikken en pakken. Door ons afval te scheiden, houden we meer waardevolle grondstoffen en minder restafval over. Dus wordt er ook minder afval verbrand. Dat is niet alleen goed voor het milieu. We besparen ook op de kosten van de verbranding van restafval.
Je kunt kliko’s krijgen voor:  
 • groente-, fruit en tuinafval (bruine kliko van 140 liter)
 • papier en karton (grijze kliko met blauwe deksel van 140 liter)
 • plastic, blik en pak (grijze kliko met oranje deksel 240 liter)

Voor plastic, blik en pak kun je ook kiezen voor een kleinere kliko van 140 liter.

In wijken waar de gemeente Het Nieuwe Inzamelen invoert, kunnen bewoners hun oude grijze kliko (voor restafval) gebruiken voor plastic, blik en pak. Deze kliko wordt na de laatste keer legen schoongemaakt. Daarna krijgt de kliko een speciale sticker plastic, blik, en pak, waarop bewoners hun huisnummer kunnen zetten.

Wil je geen kliko of een extra kliko?

Wil je geen kliko’s ontvangen bij Het Nieuwe Inzamelen? Of wil je juist een extra kliko voor papier en karton of een ander formaat kliko voor plastic, blik en pak? Bel dan naar de gemeente via 14 030 of mail naar [email protected] om andere mogelijkheden te bespreken.

Hoe vaak worden de kliko’s geleegd?

 • voor groente-, fruit- en tuinafval (gft): elke week
 • voor papier en karton: 1 x in de 3 weken
 • voor plastic, blik en pak: 1 x in de 3 weken

Wanneer krijg je geen kliko?

 • als er op uw eigen terrein geen ruimte is om kliko’s neer te zetten; of
 • als er in uw buurt te weinig huishoudens zijn waar de kliko op eigen terrein kan worden geplaatst. Het kost dan meer tijd, geld en energie dan het oplevert. Het legen van de kliko’s is dan niet meer duurzaam.

Wat doe je met afval wanneer je geen kliko’s krijgt?

 • Je brengt je restafval naar een ondergrondse container voor restafval in de buurt.
 • Heb je een citybin (draagbare bak) voor gft? Dan kun je deze blijven gebruiken.
 • Glas, textiel, papier en karton en plastic, blik en pak gooi je weg in openbare ondergrondse containers (kringlooppunten) in de buurt.

 

Reacties