St. Antonius Ziekenhuis kiest voor zonne-energie

Foto: Antonius

Het dak van het St. Antonius Ziekenhuis in Leidsche Rijn ligt sinds kort vol met zonnepanelen. Ook de vestiging in Nieuwegein is ermee bedekt. In totaal zijn er zo’n 4600 panelen geplaatst.

De zonnepanelen gaat het ziekenhuis voorzien van energie en wekken in totaal zo’n 1,2 miljoen kWh per jaar op. Ter vergelijking: dit is genoeg energie voor 340 huishoudens per jaar. In de hal van het ziekenhuis kun je op een scherm zien hoeveel energie de zonnepanelen opwekken.

Subsidie

Het St. Antonius Ziekenhuis kreeg subsidie om de panelen te plaatsen. “Maar de belangrijkste reden om voor zonne-energie te kiezen is het verminderen van onze CO2-uitstoot en te helpen bij het verkleinen van de ecologische voetafdruk”, legt Marchel van Gameren uit. Hij is adviseur Energie en Planmatig Onderhoud van het St. Antonius Ziekenhuis. “We vinden duurzaamheid belangrijk en willen als ziekenhuis graag ons steentje bijdragen aan een beter milieu.”

Energiezuinige verlichting

Het aanbrengen van zonnepanelen is niet de enige manier waarop het St. Antonius bijdraagt aan het terugdringen van het energiegebruik en de CO2-uitstoot. Zo is de traditionele verlichting inmiddels vervangen door energiezuinige verlichting, wordt energieterugwinning toegepast in luchtbehandelingsinstallaties en zijn er warmtepompen geplaatst. Veel installaties en apparatuur draaien alleen als er daadwerkelijk medewerkers of patiënten aanwezig zijn. “Door installaties niet standaard op vol vermogen te laten draaien, maar vraaggestuurd, besparen we een heleboel.”

Warmte- en koudeopslag

Daarnaast werkt het St. Antonius met warmte- en koudeopslag, WKO. “WKO is een duurzame methode om energie in de vorm van warmte en/of koude op te slaan”, legt Marchel uit. “In de winter voorziet een WKO-installatie onze gebouwen van warmte. Hiervoor wordt de warmte gebruikt die in de zomer in de warme bron is opgeslagen. Het gekoelde water van de winter wordt opgeslagen in de koude bron en kan in de zomer worden ingezet ter verkoeling.” Ook voor de toekomst blijft energie besparen een belangrijk thema. “Bij de aanschaf van nieuwe systemen houden we altijd rekening met duurzaamheid. Door kleine aanpassingen te doen, kun je vaak al heel wat besparen.”

'

Reacties

article
16645
St. Antonius Ziekenhuis kiest voor zonne-energie
Het dak van het St. Antonius Ziekenhuis in Leidsche Rijn ligt sinds kort vol met
https://leidsche-rijn.nieuws.nl/2018/10/09/st-antonius-ziekenhuis-kiest-zonne-energie/
2018-10-09T14:03:04+01:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/417/2018/10/09140227/Schermafdruk-2018-10-09-14.59.04.png
zonnepanelen Antoniusziekenhuis
Algemeen, Geen categorie, Goed nieuws