Rijne Energie is opgericht; je kunt lid worden

Foto: MB

De gebiedscoöperatie Rijne Energie Coöperatief U.A. is officieel opgericht. De coöperatie heeft als doel energie op te wekken voor en door Rijnenburg en omgeving. Iedereen in de omgeving van Rijnenburg en Reijerscop kan lid worden van Rijne Energie.

Het bewonerscollectief is hiermee een coöperatie geworden. Leden zijn samen eigenaar en kunnen investeren in het toekomstige energiepark. Guido van Loenen, bestuurslid: “Ik ben als inwoner van Leidsche Rijn actief omdat ik het belangrijk vind dat we samen onze eigen duurzame energie opwekken. Als stedenbouwkundige denk ik graag na over hoe onze leefomgeving, en dus mijn achtertuin, eruit ziet. Duurzame energie hoort daarbij.” De inkomsten komen ten goede aan projecten in het gebied. Daarnaast zullen leden een rendement krijgen op hun investering.

Duurzame energietransitie

Energiecoöperaties vormen de sleutel tot een duurzame energietransitie. Lokaal organiseren zij de burgers die in coöperatief verband de initiatiefnemers zijn van een windpark of een zonnepark. Zo denkt en beslist de bevolking mee in de lokale coöperatie. Met de resultaten kunnen weer meer duurzame projecten in de omgeving gestart worden en de coöperatieve investeerder ontvangt een beloning van zijn inzet.

Lid worden

Iedereen in Rijnenburg en Reijerscop en in de omgeving kan vanaf nu lid worden voor 10 euro per jaar. Dat kan via http://rijne-energie.nl/lid-worden/. Op bijgevoegde kaart is de begrenzing van het lidmaatschapsgebied te zien.  De leden van de coöperatie vormen via de Algemene Ledenvergadering het hoogste orgaan en zullen stemmen over belangrijke beslissingen zoals de projecten die in de omgeving worden opgepakt en de rente voor de investerende leden.

Geen winstoogmerk

Rijne Energie werkt samen met drie bestaande coöperaties Energie-U, Uwind en De Windvogel om samen energiepark Rijnenburg en Reijerscop te ontwikkelen. Deze samenwerking biedt Rijne energie een professionele basis waar de kennis en ervaring van de partners effectief en direct ingezet kan worden. De samenwerkende burgercoöperaties hebben geen winstoogmerk en daarom komen verdiensten uit het energiepark terecht in de lokale gemeenschap en de omgeving van Rijnenburg en Reijerscop.

50% lokaal eigendom

In dit gebied opereren ook commerciële ontwikkelaars die samen met Rijne Energie dit energiepark willen bouwen. De lokale coöperatie heeft daarom de afspraak gemaakt met de partijen Eneco en BHM Solar, dat 50% in lokaal eigendom komt via Rijne Energie. Het belang van lokaal eigendom in energieprojecten neemt landelijk steeds meer toe en krijgt ook steeds structureler vorm in klimaatafspraken. Eneco en BHM Solar hebben aangegeven dat lokaal eigendom ook essentieel is in het succesvol ontwikkelen van dit energiepark.

Cookieinstellingen