2000 jaar oude weg blootgelegd in Rijnvliet

Foto: gemeente Utrecht

Een 2000 jaar oude weg in Rijnvliet in Leidsche Rijn is blootgelegd door archeologen van de gemeente. Het is een goed bewaard stuk weg uit de Romeinse tijd.

Vandaag is dit stuk weg aan de pers gepresenteerd, en zaterdag – het is dan Open Monumentendag – mag iedereen er een stukje over lopen. Zo kun je letterlijk in de voetsporen van de Romeinen treden.

Archeologische ontdekkingstocht

De Romeinse weg werd in 1997 voor het eerst gevonden in de wijk Veldhuizen. Dit vormde het begin van een archeologische ontdekkingstocht. Steeds meer werd duidelijk over de ligging, opbouw en functie van deze kilometers lange archeologische structuur. De weg was in de Romeinse tijd de belangrijkste landroute die de langs de Rijn gelegen forten met elkaar verbond.

Grind

De opgraving in Rijnvliet heeft veel informatie opgeleverd over de ligging van de weg. Verschillende bermgreppels en goed bewaarde delen van het oorspronkelijke wegdek, dat bestaat uit grind, zijn teruggevonden. De vondst van een bijl en slijpsteen laten zien dat er bij de bouw van de weg ook gebruik is gemaakt van houten palen, waarvan een aantal in het oostelijk deel van Rijnvliet is aangetroffen. Het archeologisch onderzoek is nog niet afgerond en zal nog zeker enige weken doorgaan. De weg dateert uit circa 150 jaar na Christus, en wordt door archeologen als een bijzondere vondst bestempeld.

Praktisch:

De opgraving is zaterdag 8 september van 10.00 – 16.00 uur toegankelijk. De toegang is via de parkeerplaats van Metaal Kathedraal: Rijksstraatweg 20, Utrecht.

Op de foto archeologen van de gemeente Utrecht aan het werk.

Cookieinstellingen