Huurprijzen stijgen. Ook hier

Foto: MvA

De huurprijzen stijgen opnieuw harder dan de inflatie, meldt het CBS. De Woonbond dringt opnieuw aan op huurverlagingen, maar dit lijkt vooralsnog zonder resultaat.

Michael van Amerongen van Hypotheekshop Leidsche Rijn over de alsmaar stijgende huurprijzen – ook in Leidsche Rijn – en hoe die niet in de pas lopen met de lage hypotheekrente.

De rekening gaat net als de voorgaande jaren weer fors omhoog voor huurders. Gemiddeld met 2,90%; dat is al snel € 25 per maand. Steeds meer mensen hebben moeite deze stijgingen te betalen. Een eenmalig stijging van € 25,00 per maand is nog op te vangen voor de meeste mensen, maar na vijf jaar is het totaalbedrag al opgelopen tot € 125,00 per maand.

Huurstijgingen accepteren

In vergelijking met koopwoningen zijn de lasten voor een huurwoning de afgelopen jaren veel meer gestegen. Waar de hypotheekrente naar een historisch dieptepunt zakte, bleef de huurprijs alleen maar stijgen. Omdat er te weinig woningen beschikbaar zijn, blijft de vraag naar huurwoningen toch groter dan het aanbod. Hierdoor stijgen de huren binnen de wettelijke grenzen maximaal. Mensen hebben dan ook weinig keuze dan de huurstijgingen te accepteren. Anders dan bij hypotheekrenteaftrek, heeft alleen de onderkant van de markt recht op huurtoeslag. De overheid biedt dan ook weinig hulp aan deze grote groep huurders.

Maximale maandlast

De wettelijke grenzen zijn nu veel te ruim. Als financieel adviseur zie ik graag een soortgelijke wetgeving als op het gebied van hypotheken. Dan wordt er gekeken naar de maximale maandlast voor een huurder. Een financieel dienstverlener kan bemiddelen tussen huurder en verhuurder. Verhuurders weten vaak niet hoe zij de financiële situatie van een toekomstige huurder moeten beoordelen.

Onvoorspelbare huurstijgingen

Daarnaast moeten verhuurders veel flexibeler en klantgerichter worden op het gebied van de huurprijs. Met bemiddeling van een financieel dienstverlener kun je hierover afspraken maken. Bijvoorbeeld het vastzetten van de huurprijs voor een bepaalde periode. Hierdoor zijn huurders niet langer overgeleverd aan de onvoorspelbare jaarlijkse huurstijgingen. Dit neemt niet alleen druk van de huurmarkt, maar vooral een groot stuk onzekerheid weg bij de huurders.

'

Reacties

article
16143
Huurprijzen stijgen. Ook hier
De huurprijzen stijgen opnieuw harder dan de inflatie, meldt het CBS. De Woonbond dringt opnieuw
https://leidsche-rijn.nieuws.nl/2018/09/05/huurprijzen-stijgen-ook-hier-2/
2018-09-05T15:41:24+02:00
https://cdn.nieuws.nl/media/sites/417/2018/09/05153802/Schermafdruk-2018-09-05-16.39.25.png
Huurprijzen Leidsche Rijn
Algemeen, Geen categorie, Wonen