Veel zorgen om verkeerssituatie vernieuwde Meerndijk

Foto: Marloes

De vernieuwde Meerndijk in hartje De Meern leidt tot veel onrust. Ouders van kinderen die daar oversteken onderweg naar school vrezen ongelukken.

Een deel van de Meerndijk/kruising Rijksstraatweg is de afgelopen maanden flink op de schop geweest met als doel de verkeersveiligheid te verbeteren. Er is een ander snelheidsregime ingevoerd, het wegvlak voor de auto’s is versmald, de kruising is compacter en er zijn parallelle fietsstroken – de voetpaden zijn nog niet klaar.

Niet veilig

Bij de Driekoningenschool, die er net om de hoek ligt, stromen de verontruste mailtjes binnen. “Men vindt het niet veilig nu”, vertelt schooldirecteur Ralf Tienhooven. “Wij zijn een grote school met 640 leerlingen, waarvan er veel van de kant van de Castellumlaan komen. In de oude situatie staken zij met de fiets schuin over richting school terwijl de rest van het verkeer voor rood stond te wachten. Nu steken de fietsers rechtdoor over, terwijl autoverkeer ook groen heeft. De fietsstrook is niet van de rijbaan gescheiden, dus dat ziet er niet erg veilig uit. Bovendien moeten de kinderen dan daarna de Meerndijk oversteken om bij school te komen.” Ralf voegt eraan toe dat dat bij kinderen niet altijd soepel en netjes gaat. “Ze zijn nog lerende hè. Voorheen staken ze schuin over daar waren ze aan gewend. Ook dat is verwarrend.”

Vragen B&W

Ralf heeft de gemeente gemaild om zijn zorgen te uiten en ongeruste ouders gevraagd datzelfde te doen. Cees Bos van Stadsbelang Utrecht heeft gisteren vragen aan burgemeester & wethouders gesteld over deze situatie. Hij wil weten of het college vindt dat deze nieuwe situatie de veiligheid ten goede komt – immers het doel van de aanpassing van de Meerndijk. Verder pleitte Cees Bos tijdens het vragenuurtje voor betere belijning en duidelijke borden. En de plek waar de fietsers moeten wachten voor het stoplicht vindt hij te klein voor de hordes fietsers in de ochtend voordat school begint. Directeur Ralf Tienhooven kan zich daarin vinden. “Ik ben geen verkeerskundige, maar deze situatie is niet veiliger dan de oude. Wat dat betreft is het geen vooruitgang.”

 

Cookieinstellingen