Ook honden hebben last van de eikenprocessierups

Foto: mooistehond.nl

De haartjes van de eikenprocessierups zijn niet alleen schadelijk voor de mens, ook huisdieren hebben last van de brandhaartjes. Vooral honden lopen een groot risico, maar ook katten die buiten rondlopen.

Ze kunnen in aanraking komen met brandhaartjes van de rups, met alle gevolgen van dien: rode ogen, zwellingen, huiduitslag, jeuk en geïrriteerde luchtwegen (hoesten). Ook kunnen er brandwondjes optreden, kan het dier koorts krijgen, sloom worden en een verminderde eetlust hebben. De rups schiet de haren, die net kleine pijltjes zijn, af zodra er gevaar dreigt. Eén rups heeft zo’n 700.000 brandhaartjes  die zo klein zijn dat ze makkelijk de luchtwegen binnendringen en ingeslikt worden.

Ogen en bek uitspoelen

De oplossing: houd je zo veel mogelijk bij eiken uit de buurt. Meestal verdwijnen de klachten vanzelf. Mocht je het vermoeden hebben dat je hond toch in aanraking met de haartjes is geweest, spoel hem of haar dan goed af met water. Vergeet geen handschoenen aan te trekken zodat je zelf niet in aanraking komt met de brandharen! Spoel vooral ogen en bek goed uit.

Cookieinstellingen