“Participatie is een schertsvertoning”

Foto: Buren van Rijnenburg

Het rommelt behoorlijk rondom de plannen om van Rijnenburg en Reijerscop een energielandschap te maken met windmolens en/of zonnepanelen.

De uitwerkingsgroep die bestond uit vijftien mensen met zeer diverse achtergronden en ideeën is inmiddels opgeheven. En de ‘Buren van Rijnenburg en Reijerscop’ – de groep van felle tegenstanders van windmolens – voelt zich in het debat niet gehoord.

Geen verantwoordelijkheid nemen

De uitwerkingsgroep was al uitgedund toen nog meer leden besloten op te stappen. Wethouder Lot van Hooijdonk stelt in een raadsbrief dat het aanvullen van de groep het probleem niet gaat oplossen. Nieuwe leden zouden teveel kennis missen. “Bovendien willen enkele huidige leden simpelweg geen verantwoordelijkheid nemen voor de gemaakte plannen”, stelt Van Hooijdonk. De uitwerkingsgroep zou te weinig bij elkaar zijn gekomen en daardoor essentiële kennis missen.

Waardevolle bijdrage

“Het is ook best ingewikkelde materie”, vertelt procesbegeleider Marion van der Voort. “Soms werden scenario’s geopperd die gewoonweg niet haalbaar zijn. En dat moest dan uitgelegd worden, waardoor de leden van de uitwerkingsgroep zich soms overruled voelde door de mensen van Rijne-Energie en Eneco, de initiatiefnemers.” Ze geeft als voorbeeld zonnepanelen op een geluidswal. “Dat idee werd genoemd. Maar het is ontzettend duur om een geluidswal aan te leggen en daardoor niet haalbaar. Zo waren er meer punten van discussie.”
De procesbegeleider vertelt dat de leden van de uitwerkingsgroep wel een waardevolle bijdrage hebben geleverd aan de scenario’s met kritische kanttekeningen, suggesties en creatieve gedachten. De zeven overgebleven leden blijven bij het verdere proces betrokken, “maar dan op een andere manier, dat gaan we nog bekijken.”

Participatie schertsvertoning

De Buren van Rijnenburg en Rijerscop op hun beurt voelen zich buitengesloten en noemen participatie een schertsvertoning. Zij mochten gisteren niet in De Schalm in De Meern aanwezig zijn met een standje om hun standpunten uit de doeken te doen, dus deden ze dat buiten voor de deur (zie foto). “Het lijkt er sterk op dat de voorstanders van windmolens in Rijnenburg met een kokervisie hun plannen voor windmolens willen doordrukken. Men heeft geen oog voor de nieuwe ontwikkelingen of alternatieven. Als we Utrecht energieneutraal willen maken, dan kun je ook zonne-energie in Rijnenburg combineren met inkoop van wind-energie op zee. Het lijkt erop dat men koste wat kost windmolens in Rijnenburg wil plaatsen, ook ten koste van toekomstige woningbouw en het welzijn van bewoners en omwonenden”, zo schrijven ze in hun vier pagina’s tellende persverklaring.

Gemeente leidende rol

Hoe nu verder? “De gemeente stond te veel op afstand om goed regie te kunnen voeren en heeft te weinig meegekregen van wat er speelt in de uitwerkingsgroep om op tijd de ernst van signalen te onderkennen”, schrijft Van Hooijdonk. De gemeente wil nu – terwijl de wens van de raad was om als gemeente elke suggestie van sturing in het proces te vermijden – nu toch een leidende rol gaan nemen in het proces.

Wij blijven het volgen.

Cookieinstellingen