Broedende moeder aan de Melissekade

Foto: Clarita Rijnsent

Het zwanenechtpaar aan de Melissekade is aan een nieuw gezin begonnen. De jongen van vorig jaar zijn verjaagd, want zo gaat dat, en dus is het tijd voor een nieuwe leg.

Er wordt fanatiek gebroed op de 5 à 7 eieren in het nest van stro, takjes en moerasplantenresten. Tijdens de broedtijd kan vooral de vader nogal dominant, dreigend en zelfs wat agressief zijn. Hij jaagt andere vogels uit de nestomgeving weg en valt soms zelfs mensen aan. Dan strekt hij de hals en spreidt de vleugels waarmee hij forse tikken kan uitdelen.

Oppassen!

De broedtijd is ongeveer 5 weken. Ook daarna is het oppassen geblazen, want beide ouders zorgen fel voor de kuikens en opgroeiende jongen. Als je in de buurt komt, komt vaderzwaan – en ook moeder – dreigend op je af gelopen. Ruzie met een zwaan is niet aantrekkelijk, dus je kunt beter niet te dichtbij komen (geldt ook voor honden!).

Een jaar bij de ouders

De jongen van een zwaan blijven bijna een heel jaar bij hun ouders. Dan pas kunnen ze op eigen benen staan en gaan ze een partner zoeken waar ze hun hele leven bij blijven. Als zwanenjongen niet op tijd zelf vertrekken, worden ze door hun ouders weggejaagd. We kunnen de lelijke eendjes dus uitgebreid zien opgroeien.

Cookieinstellingen