En als er windmolens komen….

Foto: MB

De gemeente Utrecht presenteerde vandaag de mogelijke scenario’s voor energielandschap Rijnenburg, het gebied tussen A12 en A2. Komen er windmolens, zonnepanelen of allebei? En wat is de overlast die omwonenden dan hebben?

Dat heeft onafhankelijk bureau DGMR onderzocht. Uit hun onderzoek blijkt dat diegenen die in Rijnenburg zelf wonen, dus binnen de hoek van de twee snelwegen, de windmolens kunnen horen en ook hun schaduw zouden kunnen ervaren.

Geen geluidsoverlast

Als je aan de andere kant van de A12 woont, dus in De Meern, heb je bij geen enkel scenario extra geluidsoverlast. “We hebben van alle scenario’s gekeken wat de geluidsoverlast zou zijn en wat de kans op slagschaduw is”, aldus een woordvoerder van DGMR. Hij wijst op de grafieken. “Zoals je ziet komt in geen enkel scenario in geen van de woonwijken waar we hebben gemeten, het geluid van de windmolens boven dat van de snelweg uit. Behalve als je aan de kant van de windmolens woont.” DGMR heeft in de wijken gemeten die het dichtst bij de eventuele windmolens liggen.

Slagschaduw?

Slagschaduw kun je ervaren bij de hoogste windmolens. Ook dat is voor een aantal punten gemeten en een enkel huis zou er last van kunnen hebben. Maar dan niet meer dan twintig minuten per dag; de aarde draait immers door. En dan alleen als de zon schijnt. Wettelijk mag je maximaal 17 keer per jaar twintig minuten per dag slagschaduw ervaren. Als dat meer is, moeten er maatregelen worden genomen. Die zijn eigenlijk vrij eenvoudig: de molen twintig minuten stil zetten. Als de zon schijnt.

Cookieinstellingen