Scenario’s energiepark Rijnenburg gepresenteerd

Foto: MB

De gemeente presenteert vandaag zes scenario’s voor energieopwekking in Rijnenburg, het gebied in de hoek van de A12 en A2. Nu nog een open weidelandschap, maar in de nabije toekomst wellicht ‘bevolkt’ met windmolens en zonnepanelen.

Rijnenburg is al decennialang ongewijzigd, en heeft een rijke historie aan landschappelijke, cultuurhistorische en ecologische waarden en kwaliteiten. Het gebied vormt een sterk contrast met het stedelijk gebied er omheen, dat steeds verder oprukt. In dit deel van Utrecht wil men nu energie opwekken. Via windmolens, zonnepanelen of allebei. Vandaag presenteert de gemeente Utrecht zes scenario’s. De gemeenteraad beslist uiteindelijk. De scenario’s op een rij:

Energie voorop +

Het scenario en ‘energie voorop +’ gaat uit van een maximale energieopbrengst binnen de wettelijke kaders. Het betreft een combinatie van wind- en zonne-energie, dat ten koste gaat van de landschappelijke waarden en kwaliteiten. De gemeenteraad heeft expliciet om een dergelijke variant gevraagd. In dit scenario komen er twee lijnopstellingen van in totaal twaalf windmolens en 227,5 hectare zonneveld ten noorden van de Nedereindseweg, aangevuld met 300 hectare extra zonneveld.

Energie voorop

Net als ‘energie voorop +’ gaat het bij Energie voorop om een maximale energieopbrengst binnen de wettelijke kaders. Dus ook met 227,5 hectare zonneveld en twee lijnopstellingen met in totaal twaalf windmolens. Het verschil: geen extra veld van 300 hectare voor zonne-energie.

Nieuw Rijnenburg

Langgerekte bosstroken worden in dit scenario aangelegd; de vergroening van de linten vergroten de betekenis van Rijnenburg als leefgebied voor flora en fauna. Tussen de langgerekte bosstroken in Rijnenburg is ruimte voor maximaal 227,5 hectare zonneveld. In Rijerscop is ruimte voor vier windmolens.

3 parken

Scenario 3 parken bevat alleen zonne-energie, en combineert de zonnevelden met de aanleg van drie parken. Woningbouw kan in de toekomst van deze parken profiteren. Ook zonder woningbouw leveren de parken een bijdrage aan de ecologie van het gebied. Het gaar om 227,5 hectare zonneveld rondom de drie parken.

De ring

Bij scenario De ring wordt windenergie opgewekt direct langs de A2 en A12, en er komen zonnepanelen op de Nedereindseplas. In maat en schaal past dit scenario bij de infrastructuur van het landschap en investeert in het gebruik van de natuur. Het gaat om een lijnopstelling van zes windmolens en maximaal 227,5 hectare zonneveld.

De kreek

Dit scenario gaat uit van een nieuwe landschappelijke structuur met water en groen. Langs de kreek komen windmolens en er komen verschillende zonnevelden in het gebied. Ook is er ruimte voor wandel- en fietsroutes, en er komen nieuwe bomen en beplanting. Het gaat om zes windmolens.

Hoe nu verder?

De input die vandaag op de presentatie wordt meegenomen in de verdere uitwerking van de scenario’s. Deze worden 30 juni gepresenteerd. Later dit jaar moet de gemeenteraad kiezen: welk scenario wordt het, of misschien wel geen als er geen draagvlak is. Want ook dat kan. Wij houden je op de hoogte.

 

 

 

Cookieinstellingen