Direct de zorg voor na het ziekenhuis regelen voor ouderen

Foto: MB

Het St. Antonius Ziekenhuis is een pilot gestart op de Spoedeisende Hulp om de nazorg van oudere patiënten na bezoek aan de Spoedeisende Hulp beter te stroomlijnen.

Deze pilot is bedoeld om opname in het ziekenhuis zonder medische indicatie te voorkomen en passende nazorg te regelen voor oudere patiënten, hetzij thuis hetzij in een andere instelling. Er komen steeds meer kwetsbare ouderen op de Spoedeisende Hulp (SEH) én in het ziekenhuis. Dat is niet zo vreemd gezien de vergrijzing in Nederland. Ouderen wonen ook langer zelfstandig, waardoor een ongeluk in een klein hoekje zit, met een bezoek aan de Spoedeisende Hulp tot gevolg. Bovendien kampen zij vaker met complexe zorgvragen.

Onnodig lange opnames

De SEH van het St. Antonius signaleerde dat niet altijd duidelijk is waar deze oudere patiënten na een behandeling op de Spoedeisende Hulp terechtkunnen. Vaak leidt dat dan tot onnodige en langere opnames in het ziekenhuis. De uitkomsten van het onderzoek, dat de SEH hiernaar liet uitvoeren in 2017, bevestigden dit signaal. Gemiddeld 215 patiënten per jaar (zo’n 4 per week) worden ‘onnodig’ opgenomen. Dat wil zeggen dat iemand niet naar huis kan, maar er eigenlijk ook geen medische indicatie is tot opname in het ziekenhuis. Daarnaast gaan sommige ouderen na een SEH-bezoek wél naar huis, terwijl passende nazorg ontbreekt.

Zorgbemiddeling

Op verpleegafdelingen is het gebruikelijk dat een transferverpleegkundige het ontslag van oudere kwetsbare en andere patiënten coördineert, om ervoor te zorgen dat passende nazorg thuis of in een andere instelling wordt geregeld. Deze transferverpleegkundigen kijken nu al op de SEH als een patiënt binnenkomt, hoe de nazorg eruit kan of moet zien. Dit gebeurt in overleg met naasten, mantelzorgers en eventueel de thuiszorg. Door dit eerder in gang te zetten, kan de ligduur in het ziekenhuis worden verkort.

Uniek project

Dit project duurt een jaar, en begin volgend jaar weet het ziekenhuis dan of het werkt, transferverpleegkunidgen op de SEH.

Cookieinstellingen