Wat wil Stadsbelang Utrecht voor Leidsche Rijn?

Foto: SU

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen op 21 maart laten we de politieke partijen aan het woord. We vragen iedereen hetzelfde: wat wil jouw partij voor Leidsche Rijn? We publiceren per partij, en in de week voor de verkiezingen een compleet overzicht. Stadsbelang Utrecht trapt af.

De foto bij dit artikel is een flyer die Stadsbelang Utrecht verspreidde toen Utrecht het plan had om de tippelzone van Utrecht naar onze kant van het kanaal te verplaatsen. Net als de bouw van windmolens. Te veel ‘hoofdpijndossiers’ werden volgens Stadsbelang Utrecht van de stad naar hier overgeheveld, en daar is de partij het niet mee eens.

Stadsbelang Utrecht heeft veel aandachtspunten. Sport bijvoorbeeld. De partij wil ervoor zorgen dat er geen structureel volle wachtlijsten meer zijn bij sportclubs. Wat recreëren betreft: de Leidsche Rijn moet weer bevaarbaar worden, inclusief kanostoep. Want in Leidsche Rijn en Vleuten-De Meern wonen binnenkort 100.000 inwoners die in de buurt moeten kunnen recreëren.

Scholen

Scholen, Integraal Kind Centrum: er is veel te weinig aanbod voor middelbaar onderwijs aan de westkant van Utrecht. Daarom heeft Stadsbelang Utrecht in 2015 de motie “Sticht een middelbare Brede School in Leidsche Rijn” ingediend. De motie is aangenomen. Op 1 augustus wordt een brede school geopend in Leidsche Rijn: Academie Tien. Daarnaast pleit Stadsbelang Utrecht voor een dependance van categorale gymnasia in dit deel van Utrecht, én voor een school waar kinderen hun hele schoolcarrière van 4 tot 18 jaar kunnen leren. Vorig jaar maakte Stadsbelang Utrecht zich al hard voor een Integraal Kind Centrum (IKC), waarin naast onderwijs ook voorschoolse educatie en de kinderopvang wordt aangeboden. Dit komt in de nieuwe woonwijk Rijnvliet.

Veiligheid, Politie, BOA’s en verlichting

Als het gaat om veiligheid wil Stadsbelang Utrecht 24/7 bezetting van politiepost Leidsche Rijn aan de Burgemeester Middelweerdbaan. Dit roept de partij al jaren. Verder moet er meer blauw op straat, met extra aandacht voor risicogebieden. Dit kan ook met meer Buitengewoon Opsporings Ambtenaren (BOA’s). Het Lint kan een stuk veiliger. Daarom heeft Stadsbelang Utrecht gepleit voor betere en meer verlichting op de plekken waar dit nodig is. Dit kan actieve verlichting zijn, die reageert op beweging.

Verkeer Vleuterweide

Verkeer, auto, Vleuterweide en fietsroutes naar scholen. De snelheid van autoverkeer door wijken mag van SU omlaag naar 30 kilometer per uur. Wegen dienen hiervoor beter ingericht te worden, zonder dat het veel geld hoeft te kosten. De verkeerschaos bij winkelcentrum Vleuterweide blijft aandachtspunt, net als veilige fietsroutes voor schoolgaande kinderen.

Rijnenburg bebouwen

Bouwen, woningen voor ouderen. Stadsbelang Utrecht wil bouwen versnellen, waar dit mogelijk is. Voorbeelden hiervan zijn Haarrijn en nog een paar plekken in Vleuten-De Meern en Leidsche Rijn. Utrecht heeft nieuwe bouwgrond nodig. De polder Rijnenburg biedt de ruimte om voldoende sociale huurwoningen en huurwoningen voor het middensegment, te bouwen vanaf 2024. Bouwen in de polder is veel goedkoper dan bouwen in de stad, waardoor het aantal sociale (huur)woningen in Utrecht snel kan toenemen. Extra woningen kunnen ook gerealiseerd worden door te kiezen voor meer hoogbouw. Ook moeten er passende woningen komen voor ouderen, zonder wachtlijsten en in hun buurt.

 Zorg, Hospitium. Palliatieve zorg: het Johannes Hospitium in Vleuten vervult een belangrijke rol, maar er zijn te weinig plaatsen. Stadsbelang Utrecht staat voor zorg dichtbij, en steunt actief initiatieven hiervoor in Leidsche Rijn.

Azotod

Aandacht voor bewonersinitiatieven: Azotod is een muziekpodium en ontmoetingsplek voor de hele regio, dat draait op veel vrijwilligers. Stadsbelang Utrecht wil dit soort unieke plaatsen steunen vanuit de gemeente. Hetzelfde geldt voor initiatieven als de Vrienden van het Máximapark. Als inwoners hun kostbare vrije tijd willen aanbieden om hun leefomgeving te bevorderen, dan kunnen zij rekening op de steun van Stadsbelang Utrecht.

Cookieinstellingen