Verkeerslawaai belangrijkste bron geluidhinder in Utrecht

Foto: MB

Ruim 50.000 inwoners van Utrecht hebben te maken met geluidshinder; 8600 van hen ook ’s nachts. Verkeerslawaai vormt de belangrijkste bron van geluidhinder in Utrecht.

Dit blijkt uit onderzoek dat de gemeente Utrecht heeft laten verrichten. De gemeente heeft geluid boven 55 decibel van verkeer, spoor en industrie op meer dan een miljoen punten met berekeningen in kaart gebracht. Het geluidsniveau van 55 decibel volgt uit de EU Richtlijn Omgevingslawaai.

Meer dan 55 decibel

Een op de zes Utrechters (17 procent) woont op een plek met meer dan 55 decibel. “Het is een verbetering ten opzichte van 2011, maar nog steeds een aanzienlijk deel van de bevolking”, zegt wethouder Lot van Hooijdonk (duurzaamheid). “De impact van geluidhinder is groot. Het heeft effect op de gezondheid van mensen en de leefbaarheid van de stad. We onderzoeken welke maatregelen nog meer mogelijk zijn om de situatie verder te verbeteren.”

Snelwegen

De meeste geluidshinder wordt veroorzaakt door drukke doorgaande wegen in de stad, maar ook het verkeer op de snelwegen produceert veel geluid. Geluidschermen langs deze wegen, maar ook langs spoorwegen, kunnen veel van dat geluid tegenhouden. De stalen spoorbruggen over het Amsterdam-Rijnkanaal veroorzaken nog steeds veel lawaai. Het Rijk bereidt momenteel extra geluidsmaatregelen voor langs het spoor en snelwegen. Industrielawaai blijft vrijwel overal binnen de perken.

De gegevens uit het geluidsonderzoek vormen de basis voor het Actieplan Geluid, dat in de loop van 2018 gereed is.
Kijk voor meer informatie op www.utrecht.nl/geluid

Cookieinstellingen