Toegestane evenementen Castellum opnieuw onder de loep

Foto: MB

De gemeenteraad van Utrecht heeft te weinig rekening gehouden met de belangen van de omwonenden van Castellum Hoge Woerd in Leidsche Rijn. Dit vindt de Raad van State. De gemeenteraad moet zijn huiswerk overdoen.

Het gaat om de geluidsoverlast die omwonenden van het Castellum vrezen. Optredens op het buitenterrein van het Castellum horen zij in hun tuin. “Dit speelt sinds begin 2015”, vertelt Sietzke Schokker uit het nabijgelegen Castellumpark. “De belangen van de omwonenden zijn niet meegewogen, dat heeft de Raad van State nu erkend.”

77 evenementen per jaar

De oorspronkelijke beleidsregel wat betreft geluidsnormen bij buitenevenementen is bedoeld voor incidentele evenementen, en omwonenden vinden dat met het maximale aantal van 77 evenementen per jaar daarvan geen sprake meer is. “We hebben ze hier nog niet gehad, zulke evenementen als bij de Haarrijnseplas en Strijkviertel, maar de geluidsproef zei ons al genoeg: de muziek is hard. En het is muziek die je zelf niet kiest hè, die word je opgedrongen.”

Niet tegen evenementen

Sietzke Schokker benadrukt dat zij en andere omwonenden niet tegen evenementen of ’tegen’ het Castellum zijn – “Ik ga er graag heen hoor, met mijn kleinkinderen”- maar wel tegen te harde muziek. “In de zomer en in het najaar kun je geen enkele zondag in je tuin zitten zonder muziek. De gemeenteraad moet nu onze belangen in combinatie met de geldende geluidsnormen opnieuw onderzoeken.” De raad moet hierbij kijken naar de geluidswering van de gevels, wat de overlast is als ramen en ventilatieroosters open staan én naar de behoefte aan buitenevenementen bij de inwoners van Leidsche Rijn.

24 weken de tijd

De gemeenteraad krijgt 24 weken de tijd van de Raad van State om opnieuw een besluit te nemen over de aard en omvang van de evenementen in Castellum Hoge Woerd, rekening houdend met de belangen van de omwonenden en het bestemmingsplan met daarin het toegestane geluid. Intussen zijn er in maart wel gemeenteraadsverkiezingen: “Nieuwe ronde nieuwe kansen”, zegt Sietzke daar over.

Cookieinstellingen