Je eigen nieuwswebsite maken? Dit zijn de aandachtspunten

19 aug 2024, 15:03 Nieuws
office 620822 1280

Een eigen nieuwswebsite maken is een droom van heel wat net afgestudeerde journalisten. Ze willen hun eigen nieuws brengen, onafhankelijk en het liefst als één van de eersten. Natuurlijk valt het niet mee om daarbij te concurreren met grote nieuwsdiensten. Die hebben immers de mensen en de mogelijkheden om snel iemand ter plaatse te hebben, inclusief camera. Het is voor een journalist die minder middelen beschikbaar heeft de kunst om de krenten uit de pap te vissen. Je kunt soms wat makkelijker een interview krijgen omdat niet iedereen zin heeft in een gesprek met een landelijke nieuwssite.

Hoe krijg je voldoende lezers?

Nieuwspagina’s zijn er ontelbaar veel op het internet. Het is de kunst om ervoor te zorgen dat bezoekers je weten te vinden en daarna regelmatig je pagina bezoeken. Je kunt op verschillende manieren proberen om mensen naar jouw nieuwswebsite te laten klikken. Je kunt sterke SEO teksten laten schrijven met de juiste zoekwoorden. Als jouw kracht ligt in het maken van aansprekende video’s of het maken van mooie interviews met bijzondere mensen, dan is het schrijven van wervende teksten voor je website misschien iets om aan een professional over te laten. Als je website populairder wordt en meer volgers krijgt dan wordt hij ook vanzelf populairder en stijgt daardoor in de ranking van zoekmachines.

Zorg regelmatig voor nieuwe content

Je hoeft natuurlijk niet alle content zelf te maken. Je kunt een content marketing bureau inschakelen die op regelmatige basis berichten aanlevert voor je website. Bij elk bericht plaats je een foto, als er geen actuele foto is dan zijn er voldoende databanken waar je relevante foto’s kunt vinden die je gratis mag gebruiken als illustratie bij je artikel.

Waak voor plagiaat

Alle content op je website moet uniek zijn. Kopieer nooit teksten van anderen. Als dat uitkomt is je goede naam meteen verleden tijd. De eigenaar van de originele content kan je aanklagen en een rechter is meestal duidelijk in zijn oordeel. Als plagiaat wordt aangetoond volgt een veroordeling. Je moet niet alleen het materiaal verwijderen maar krijgt vaak ook nog een flinke boete. Je kunt wel teksten van anderen gebruiken, maar herschrijf ze dan grondig. Of vraag toestemming en plaats ze met bronvermelding. De originele schrijver zal er onder bepaalde omstandigheden geen bezwaar tegen hebben want het zorgt er immers voor dat ook zijn publicaties breder worden verspreid.

Wees selectief in wat je plaatst

Maak altijd een goede afweging of je een bepaald bericht wel of niet plaatst. Natuurlijk moet je er zeker van zijn dat de inhoud klopt. Het verspreiden van nepnieuws is geen goede reclame. Daarnaast moet je je soms afvragen of het meerwaarde heeft om een bericht te plaatsen. Het delen van foto’s of videobeelden van ernstige ongelukken kan van belang zijn, maar afhankelijk van de omstandigheden is het niet altijd wenselijk. Een ongeval waarbij doden of zwaargewonden zijn te betreuren leent zich doorgaans niet voor het plaatsen van beeldmateriaal.