1 op de 3 jongeren deed onlangs vrijwilligerswerk

apr 15 2020, 12:01 Algemeen
jongeren
Ook jongeren voelen zich in deze crisis enorm betrokken bij onze maatschappij: 71% vindt het belangrijk om iets te kunnen betekenen voor anderen. Dit blijkt een onderzoek van Young Impact, een organisatie die zich inzet voor jongeren en gelooft dat jongeren de wereld positief kunnen veranderen.
Bijna 1 op de 3 ondervraagde jongeren (31%) heeft ook recentelijk de daad bij het woord gevoegd, door bijvoorbeeld boodschappen te doen voor iemand uit de buurt. Maar liefst 64% van hen heeft hun omgeving actief laten weten dat ze willen helpen waar nodig. Dit alles blijkt uit een onderzoek onder ruim duizend 12-19 jarigen in opdracht van Young Impact . Om jongeren die zich willen inzetten ook écht in beweging te krijgen, organiseert het jongerenplatform het landelijke initiatief Young Impact Helpt , waarbij jongeren op grote schaal worden geïnspireerd om hulp te bieden in deze crisistijd.

Positief tegenover vrijwilligerswerk

Het onderzoek laat verder zien dat de jonge generatie positief over vrijwilligerswerk denkt: maar liefst 84% van de 12-19 jarigen vindt het goed dat mensen op dit moment belangeloos meer voor elkaar doen. Meer dan de helft (53%) zegt dat de huidige situatie ervoor gezorgd heeft dat hij/zij nu meer geneigd is om iets voor anderen te betekenen. Dat ziet ook partnerbedrijf NLvoorelkaar: de laatste twee weken van maart schreven bijna 1800 jongeren onder de 25 jaar zich in voor vrijwilligerswerk. Daarnaast blijken jongeren enorm bereidwillig om zich ook na de coronacrisis in te spannen voor onze samenleving: bijna de helft van hen (44%) geeft aan dit te willendoen.
Young Impact Helpt
Een derde van de jongeren in het onderzoek (36%) zegt graag aan vrijwillige initiatieven mee te willen werken, maar niet te weten hoe of waar. Daarom wordt nu Young Impact Helpt gelanceerd, hét landelijk initiatief waarbij jongeren op grote schaal met elkaar kunnen samenwerken tijdens de coronacrisis, aangevoerd door vijf populaire influencers. Zangeres Famke Louise, YouTuber Kalvijn, zangeres Teske, YouTuber Qucee en breakdancefenomeen Redo nemen de leiding en laten jongeren zien hoe je in deze tijden van crisis van betekenis kunt zijn voor een ander. Wie in actie komt met Young Impact, krijgt exclusief toegang tot de bijbehorende online show op 15 mei.
Jongeren kunnen zich aanmelden via youngimpacthelpt.nl .