Calamiteitenoefening in de Leidsche Rijntunnel A2

Foto: Fireware Vimeo

Hulpdiensten laten oefenen met rook in een tunnel: belangrijk om te ervaren hoe snel rookontwikkeling kan gaan. In de nacht van 23 op 24 maart wordt er in de Leidsche Rijntunnel op de A2 geoefend.

De wet schrijft voor dat er elk jaar een simulatieoefening wordt gehouden in elke tunnel, en eens in de vier jaar een realistische oefening. De laatste oefening was in 2015, dus het moet weer. In de nacht van 23 op 24 maart is het dus zo ver: dan wordt er geoefend in de twee oostelijke tunnelbuizen. De gehele rijrichting vanuit Den Bosch naar Amsterdam is in de nachtelijke uren afgesloten. Van 21:00 uur tot 05:00 uur is de hoofdrijbaan dicht en van 22:00 uur tot 05:00 uur is de parallelrijbaan dicht. Verkeer vanuit Amsterdam richting het zuiden kan gewoon gebruik maken van de tunnelbuizen naar het zuiden.

Extra reistijd

Weggebruikers die richting Amsterdam gaan dienen die nacht dus rekening te houden met extra reistijd. Het verkeer vanuit Den Bosch naar Amsterdam wordt tussen 21:00 uur en 05:00 uur omgeleid via de A12, de A27 en de A1. In diezelfde nacht is de Stadsbaantunnel ook afgesloten voor het verkeer, maar dat staat hier los van.

Neprook

De oefening heeft een realistisch karakter, waarbij een voertuig in de tunnel (fictief) in brand staat. De rookontwikkeling in een tunnelbrand kan ongelooflijk snel gaan, waardoor binnen een mum van tijd de tunnel gevuld is met rook. Het zicht kan hierdoor belemmerd worden. Het is belangrijk dat hulpdiensten echt kunnen oefenen met een voertuigbrand in de tunnel. Tijdens de oefening wordt overigens gebruik gemaakt van (nep)rook die door de ventilatoren (met de rijrichting mee) aan de noordzijde de tunnelmond wordt uitgeblazen. De kans bestaat dat er ook rook in de richting van omliggende wijken en bedrijventerreinen waait, afhankelijk van de windrichting natuurlijk. Het is neprook, dus geen reden tot zorg.

Filmpje als voorbeeld

Een indruk van hoe de rookontwikkeling er buiten de tunnel uit ziet, is goed te zien in het filmpje op de website van fireware van de oefening in de A2 tunnel te Maastricht.

Cookieinstellingen