De bibliotheek wordt laagdrempelig en toegankelijker in de wijk

Foto: Taal doet meer

De bibliotheek is meer dan alleen een plek om boeken te lezen en lenen. Steeds vaker speelt de bibliotheek een belangrijke rol in onze samenleving, bijvoorbeeld op het gebied van sociale vraagstukken, actief burgerschap en meedoen in de stad en de wijken.

De nieuwe beleidsnota legt de focus op drie belangrijke ambities: leesvaardigheid, digitale vaardigheden en burgerschap. Belangrijk is de verschuiving naar een meer flexibele aanpak, waarbij de bibliotheek inspeelt op specifieke behoeften per wijk. Ook wordt ingezet op innovatie en duurzame samenwerkingsverbanden. Vernieuwende alternatieve voorbeelden hiervan kunnen zijn het opzetten van mobiele bibliotheken of pop-up vestigingen.

Boetevrij voor de jeugd
Vanaf 1 januari 2025 hoeven kinderen en jeugd tot en met 17 jaar geen boete meer te betalen als ze hun boeken te laat inleveren. Boetes kunnen een drempel vormen om boeken te lenen, vooral voor gezinnen met een kleine beurs. Door boetes af te schaffen verwachten we dat de jeugd meer gaat lezen. Dat is van groot belang voor de ontwikkeling en gelijke kansen voor alle kinderen. Uit onderzoek blijkt dat een derde van de jongeren laaggeletterd van school dreigt te komen.

Gratis biebpas voor docenten
Vanaf 2025 krijgen alle onderwijsprofessionals in de voorschoolse educatie, het primair en voortgezet onderwijs in Utrecht een gratis abonnement voor de bibliotheek. Zo helpen we hen om leesplezier over te dragen aan hun leerlingen.

Onbemenst open
Vanaf september gaan vier wijkbibliotheken 10 uur per week extra open. En wordt in twee wijkbibliotheken, Kanaleneiland en Leidsche Rijn, geëxperimenteerd met onbemande openingstijden. Bezoekers kunnen dan met technologie zelf toegang krijgen. In Scandinavië is dit al succesvol gebleken. Zo kunnen lezers ook buiten de bemenste openingsuren boeken lenen, en bewoners gebruik maken van ontmoetingsruimten en andere faciliteiten.

Leesoffensief verder ontwikkelen
Een voorbeeld van een veelbelovend initiatief met ambitieuze doelen is het Leesoffensief Utrecht, waarbij ruim 45 maatschappelijke partners zich hebben aangesloten. Het Leesoffensief stelt zich als doel om alle Utrechters taal- en digitaalvaardiger te maken en het leesplezier te vergroten. Utrecht heeft als Unesco City of Literature het doel om actief aan de slag te gaan met het vergroten van leesplezier, met name onder jongeren.

De Bibliotheek op school
Meer Bibliotheken op school bevordert leesplezier, leesvaardigheid en digitale geletterdheid. Tot nu toe hebben 44 scholen een Bibliotheek op school, waaronder 4 scholen voor speciaal onderwijs. Daarnaast zijn ook bibliotheken in 2 scholen voor het voortgezet onderwijs gestart.

Cookieinstellingen