Sociale Sportschool van start in Utrecht: ouderen gaan met jonge sporters op bootcamp

Foto: Sociale sportschool

Zaterdag 6 april 2024 is van 10.30 – 11.30 uur de officiële aftrap van de Sociale Sportschool in Utrecht. Startlocatie is woonzorgcentrum De Ingelanden, Louis Armstronglaan 800 in Leidsche Rijn. De Sociale Sportschool brengt senioren en jonge sporters samen in bootcamps.

De oefeningen zijn voor de jonge sporters fysiek uitdagend. Ze worden aangemoedigd en ondersteund door de ouderen die naar vermogen gelijktijdig hun eigen lichte oefeningen doen. Vanaf 6 april is er tot eind september iedere zaterdag een Sociale Sportschool bootcamp in Utrecht Leidsche Rijn. Om de week wordt gestart bij woonzorgcentrum De Ingelanden en bij woonzorgcentrum De Drie Ringen van zorgorganisatie AxionContinu.
Wil je een serieuze work-out, en ben je een sporter met een sociaal hart? Geef je dan op via de agenda op de website www.socialesportschool.nl Alle data, tijden en startlocaties staan op de website. Deelname aan de bootcamps is gratis. Senioren die willen deelnemen kunnen zich aanmelden via het Team Welzijn bij de woonzorgcentra.

Ook de lachspieren worden getraind
Het idee voor de bootcamps is bedacht door social designers Sjaak Langenberg & Rosé de Beer. Senioren komen weer buiten, zijn deelgenoot van een sociale activiteit met jonge mensen en leven daardoor zichtbaar op. De verbinding zorgt voor plezier. Ook de lachspieren worden getraind.
De oefeningen zijn voor de jonge sporters fysiek uitdagend. Je combineert een serieuze work-out met een mooie sociale activiteit voor senioren. In dezelfde tijd waarin je aan je conditie werkt lever je ook een maatschappelijke bijdrage. Feel good gegarandeerd! Ook mantelzorgers en kleinkinderen zijn welkom. Zij kunnen met pa of ma, oma of opa op bootcamp gaan. De activiteit is geschikt voor alle senioren ongeacht leeftijd of lichamelijke conditie. De lichte oefeningen zijn zo bedacht dat iedereen op zijn eigen niveau kan meedoen. Bent u afhankelijk van een rolstoel of rollator? Geen probleem! Meedoen voor de gezelligheid en de jonge sporters aanmoedigen mag ook!

Verbinding
Mireille Hulzebos van MIRR Vitaliteit nam het initiatief om de Sociale Sportschool bootcamps naar Utrecht te halen. Zij geeft ook de trainingen. Mireille is erg enthousiast over het concept: “Ik geloof erin dat deze manier van samen sporten mensen veel brengt. In de wereld heb je blue zones, plekken waar mensen gemiddeld heel oud worden. Dat blijkt te maken te hebben met onder meer bewegen, gezond eten, een doel hebben en sociale contacten. Verbinding vind ik belangrijk. Ouderen hebben zo aanspraak van de jongeren, en de jongeren kunnen natuurlijk iets van de ouderen leren. Daarom gaan we na de bootcamp ook samen koffie- of theedrinken.”

Buurtagenda
In Terwijde werkt de gemeente Utrecht samen met bewoners, ondernemers en organisaties uit de buurt aan de buurtagenda. Met de buurtagenda kiezen ze samen waar en hoe ze de buurt kunnen verbeteren. Eén van de onderwerpen voor Terwijde is elkaar beter kennen in de buurt. Bewoners hebben namelijk aangegeven dat ze elkaar niet altijd weten te vinden. De Sociale Sportschool is een leuke manier om contact te maken met buurtgenoten en wordt daarom ook ondersteund vanuit de buurtagenda van de gemeente Utrecht.

Landelijk platform
De Sociale Sportschool is een landelijk platform. Behalve in Utrecht vinden er ook bootcamps plaats in onder andere Eindhoven en Goirle. De Sociale Sportschool wordt in Utrecht ondersteund door Gemeente Utrecht in het kader van het Sportakkoord II. Als landelijk platform wordt de Sociale Sportschool financieel ondersteund door het Agis Innovatiefonds en het Vriendenloterijfonds.

Cookieinstellingen