BraZZerie Abrona gaat sluiten: extra wrang voor kwetsbare medewerkers

Foto: Brazzerie Abrona

Ongeveer 25 jaar geleden begonnen zorginstellingen met sociale ondernemingen, waar mensen met een beperking normaal werk konden doen en zo meer deel konden nemen aan de maatschappij. Dit idee is later populair geworden en overgenomen door bedrijven, denk aan sociale ondernemingen, zoals The Colour Kitchen, Happy Tosti en Brownies & Downies.

Dat staat te lezen op de site van BraZZerie Abrona in verband met de aankomende sluiting. De organisatie geeft aan naar verwachting  het restaurant en de bakkerij in september te sluiten. Voor de rond 30 medewerkers, waarvan een groot deel met een verstandelijke beperking is dit extra wrang omdat ze hiermee hun dagbesteding verliezen.
“De wereld om ons heen verandert snel door nieuwe technologieën en er is een tekort aan mensen die in de zorg willen werken. Daarnaast worden de vragen en behoeften van mensen met een verstandelijke beperking steeds complexer en intensiever. Voor veel zorginstellingen zijn deze veranderingen een uitdaging, en dit geldt ook voor Abrona. Vanwege deze veranderingen hebben we besloten om de Brazzerie, die onderdeel is van Abrona, in 2024 te sluiten. De laatste jaren hebben we verschillende mogelijkheden onderzocht om sluiting van de Brazzerie te voorkomen. Helaas is dat niet gelukt en na zorgvuldige overweging hebben we toch de knoop moeten doorhakken. Een moeilijke keuze die we niet licht hebben genomen. Onze prioriteit ligt de komende periode bij het ondersteunen en begeleiden van medewerkers en assistent medewerkers. We zullen er alles aan doen om voor iedereen een passende nieuwe werkplek te vinden, binnen of buiten Abrona.”

Raadsvragen

De PvdA heeft vragen gesteld in de gemeenteraad over deze sluiting en over de mogelijke stop van arbeidsactivering van mensen met een beperking in De Hoge Weide van Reinaerde, Op sociale media circuleren berichten over dit laatste. Er zouden bij Reinaerde financieringsproblemen zijn en er zou slecht gecommuniceerd worden naar de betroffenen.

 

Cookieinstellingen