Mensen in de provincie kunnen nu de Groene Buurtbon aanvragen: gratis geld voor groen! 

Foto: Groene Buurtbon

Groen is gezellig, gezond en rustgevend. Daarom helpt de Groene Buurtbon mensen in de provincie Utrecht bij het vergroenen van hun buurt of wijk. Bewoners in de provincie Utrecht die meer planten en bloemen om zich heen willen, kunnen vanaf vandaag een Groene Buurtbon van €500 of €1000 aanvragen. Dit geld kan ingezet worden voor een project dat de wijk groener maakt. Bijvoorbeeld het opfleuren van grijze parkeerplaatsen, parken of speeltuinen met bloemenweides. Of het aanleggen van geveltuintjes, buurttuinen of groene boomspiegels. Deze actie wordt gefinancierd door de provincie Utrecht en uitgevoerd door de Natuur en Milieufederatie Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht en IVN.

Groene wijken zijn goed voor mensen. Bomen zorgen voor schone lucht en houden de wijk lekker koel. Mensen die in een groene wijk wonen, zijn blijer en minder gestrest, blijkt uit onderzoek. En het is ook gezellig, want groene plekjes zijn vaak ontmoetingsplaatsen. De provincie Utrecht, de Natuur en Milieufederatie Utrecht, Landschap Erfgoed Utrecht en IVN dragen hier graag aan bij met de Groene Buurtbon. 

Aanvragen

Aanvragen kan vanaf 20 maart 2024 via groenaandebuurt.nl/groene-buurtbon De organisaties beoordelen de aanvragen op basis van het moment dat de aanvraag gedaan is. Aanvragers krijgen binnen 2 weken bericht van het team over hun aanvraag. Na goedkeuring ontvangen ze het aangevraagde bedrag op hun rekening en kunnen ze aan de slag. Nog wat meer tijd nodig? Geen probleem, zolang het project maar voor 1 april 2025 gedaan is.

Inspiratie

Dit is de vierde keer dat mensen een Groene Buurtbon (voormalig: Voucherregeling) kunnen aanvragen, dus er zijn al genoeg inspirerende voorbeelden. In 2017, 2019 en 2021 deden 469 Utrechters door de hele provincie een succesvolle aanvraag. Op de website van Groen aan de Buurt zijn inspirerende voorbeelden van eerdere projecten te vinden.

Esther ter Beek deed in 2021 een succesvolle aanvraag. Samen met haar buren vergroende ze het tegelplein aan de Thorbeckelaan in Baarn. “Ik ben blij met de Groene Buurtbon omdat het mij de mogelijkheid heeft geboden om mijn buurt groener en mooier te maken. Samen met mijn buren kon ik eindelijk mijn droomproject realiseren en onze leefomgeving verbeteren. De Groene Buurtbon heeft mij de kans gegeven om een verschil te maken en iets positiefs te betekenen voor mijn buurt.”

Cookieinstellingen