Bewonersgroep ‘vrij parkeren’ uit De Meern: gun ons de wijsheid van uw bewoners

Foto: Vrij Parkeren Utrecht

Donderdag 21 maart was de laatste commissievergadering vóór de definitieve besluitvormende raadsvergadering op 28 maart over betaald parkeren in Utrecht. Namens de bewonersgroep ‘vrij parkeren’ uit De Meern die tegen de invoering van betaald parkeren is, was er vertegenwoordiging aanwezig tijdens de vergadering. Zij pleiten voor “wijsheid van de bewoners.”

Joke Kuijf vertegenwoordiger van de bewonersgroep: “De wethouder, Lot van Hooijdonk, boog nergens voor er was geen beweging in haar mening te krijgen”. Veel partijen bevroegen de wethouder nadrukkelijk naar de noodzaak van betaald parkeren in de buitenwijken. Maar de wethouder bleef bij haar verhaal: het betaald parkeren is tegen de parkeeroverlast en zij wil hiermee ruimteschaarste tegengaan. De bewonersgroep vindt dat beide argumenten niet van toepassing zijn in de buitenwijken en vindt het spijtig dat de wethouder voorbijgaat aan het ontbreken van draagvlak voor betaald parkeren in de buitenwijken.

Bewonersgroep Vrij Parkeren heeft de afgelopen maand:
– Een klein draagvlak onderzoek gedaan, binnen 48 uur 1100 reacties.
– 1000 posters verspreid die voor de ramen hangen
– Petitie geen betaald parkeren mede onder de aandacht gebracht, inmiddels meer dan 4200 handtekeningen.

Veel raadsfracties maken zich zorgen over groepen als agenten, docenten en zorgverleners. Zij pleiten voor een aparte regeling.
Vitale beroepen zouden bijvoorbeeld gratis moeten parkeren. Dat ziet Van Hooijdonk niet zitten, de parkeerkosten zijn een vast en normaal onderdeel van de reiskosten voor woon-werkverkeer waar de werkgever verantwoordelijk voor is.

Een deel van de raad twijfelt over betaald parkeren in de buitenwijken. Bij coalitiepartijen D66 bijvoorbeeld die eindigde met de toezegging dat er een amendement komt ‘betaald parkeren ja, mits ….’. Maar de bewonersgroep vindt’ betaald parkeren nee, tenzij …’ de enige juiste oplossing.

Net als wethouder Van Hooijdonk vorig jaar met een letter in de wet een referendum over betaald parkeren heeft weten tegen te houden, heeft de bewonersgroep ‘vrij parkeren’ in het coalitieprogramma ontdekt dat er wordt gesproken over betaald parkeren in de stad Utrecht in plaats van de gemeente Utrecht. Deze kleine woordspeling geeft de coalitiepartijen de ruimte om tegen betaald parkeren in de buitenwijken te stemmen. Dit zou dan voornamelijk om Vleuten, de Meern, Haarzuilens gaan. De bewonersgroep blijven echter van mening dat de noodzaak voor betaald parkeren in alle buitenwijken van de gemeente – zoals ook in Leidsche Rijn, Overvecht en Lunetten – ontbreekt.

Cookieinstellingen