Boetes voor dierenleed aan slachthuizen in de provincie

Foto: Politie

Tussen 2015 en 2022 heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) in de provincie Utrecht 31 boetes opgelegd aan drie slachthuizen, gevestigd in IJsselstein, Breukelen, en De Hoef. De totale boetesom bedroeg 142.500 euro en was voornamelijk gericht op overtredingen bij het verdoven en doden van dieren, evenals het onjuist hanteren van stroomstootapparaten, zoals gemeld door RTL Nieuws.

Het merendeel van de boetes, dertien in totaal, werd uitgedeeld aan slachterij Amstelland in De Hoef, voornamelijk in 2018, met enkele boetes uit 2019. Het bedrijf verklaarde dat het na deze boetes trainingen en verbetertrajecten heeft doorgevoerd, en sindsdien zijn er geen verdere straffen opgelegd.

Hoewel slachterij Amstelland de meeste boetes ontving, moest International Meat Processing Services in Breukelen het hoogste totale boetebedrag betalen, namelijk 62.500 euro voor tien overtredingen, met name gerelateerd aan onjuist handelen bij het verdoven en doden van dieren.

Varkensslachterij Westfort, met vestigingen in IJsselstein en Gorinchem, kreeg in dezelfde periode acht boetes ter waarde van 30.000 euro. De hoogste boete, 10.000 euro, werd opgelegd omdat een medewerker varkens bij het verdoven herhaaldelijk ernstig pijn deed met een elektrische tang, waarbij het dier op het lichaam in plaats van op de kop werd geplaatst. Het bedrijf verklaarde elk incident grondig te onderzoeken en alle mogelijke maatregelen te nemen om herhaling te voorkomen.

In mei vorig jaar kondigde minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit aan extra maatregelen te nemen om het dierenwelzijn in slachthuizen te verbeteren. Deze omvatten het verbod op stroomstootapparaten en de verplichte invoering van cameratoezicht. De wet hierover is momenteel in ontwikkeling en wordt naar verwachting medio dit jaar naar de Tweede Kamer gestuurd. Sinds vorig jaar zijn er al nieuwe regels voor verscherpt toezicht van kracht, waardoor de NVWA harder kan ingrijpen bij ernstige overtredingen of herhaalde inbreuken, inclusief het voorschrijven van extra opleidingen voor personeel of zelfs het vervangen van personeel. Daarnaast is er een ’three strikes’-regel die inhoudt dat een slachthuis kan worden gesloten bij herhaalde ernstige overtredingen.

Cookieinstellingen