Eis van 10 jaar voor vrouw die Jos doodstak in Mandemakerslaan

Foto: Politie

Op de noodlottige avond van 13 mei werd het levenloze lichaam van Jos Schijf aangetroffen in zijn woning aan de Mandenmakerslaan in De Meern. Zijn ex-partner, de 51-jarige Pajtsin K. uit De Meern, werd gearresteerd en beschuldigd van doodslag. Tijdens het politieonderzoek en het proces kwamen schokkende details naar voren over de tragische gebeurtenissen die hebben geleid tot de dood van Jos Schijf.

De politie ontving een melding van een steekincident en trof Pajtsin aan, gekleed in bebloede kleding, toen ze bij de deur arriveerden. Ze zei toen Jos neergestoken te hebben. Binnen lag Jos op de vloer, onder een deken, met een diepe steekwond ter hoogte van zijn borst. Het sporenonderzoek wees uit dat een groot bebloed keukenmes onder de salontafel lag, met de telefoon van Jos en een gebroken scherm in de tuin.

De officier van justitie eist 10 jaar gevangenisstraf wegens doodslag tegen Pajtsin K. Zij beweerde aanvankelijk dat het een ongeluk was, maar haar verklaringen waren inconsistent en veranderden in de loop van het onderzoek. Pajtsin en Jos hadden al geruime tijd geen romantische relatie meer, hoewel ze nog samenwoonden. Op de bewuste avond hadden beiden aanzienlijke hoeveelheden alcohol genuttigd.

De verdachte, oorspronkelijk afkomstig uit Thailand, verklaarde dat ze zich weinig kon herinneren van de fatale avond. Haar verklaringen varieerden en gaven geen duidelijk beeld van wat er werkelijk was gebeurd. Het Openbaar Ministerie suggereerde dat er mogelijk een conflict was ontstaan vanwege jaloezie en verdriet, omdat Jos een nieuwe vriendin had in Thailand. In brieven die aangetroffen zijn in huis schreef de aangeklaagde over zijn vermeende ontrouw, dat hij al tien jaar vreemd zou gaan.

De familie van Jos, aanwezig tijdens de zitting, beschreef hem als een opgewekte goedzak die altijd bereid was anderen te helpen. Zelfs na het beëindigen van de relatie bleef Jos voor Pajtsin zorgen. Hij financierde zelfs haar Thaise afhaalrestaurant, waardoor ze voor zichzelf kon zorgen.

De officier van justitie gelooft niet dat er sprake was van moord met voorbedachten rade, maar eerder van doodslag door een actieve, bovenhandse steekbeweging. Pajtsin heeft geen stoornis, maar wordt gezien als zwakbegaafd en kampt met een alcoholverslaving, wat mogelijk bijdroeg aan de fatale afloop. De advocaat van Pajtsin betoogde dat haar verklaring consistent is met de conclusies van de patholoog en dat er mogelijk sprake was van noodweer. De rechters zullen over drie weken uitspraak doen

Cookieinstellingen