Binding met de wijk om kraam te behouden belangrijkst

Foto: RDN

Geen loting voor standplaatshouders en een aanscherping van de beslissende criteria. In het nieuwe standplaatsenbeleid van de gemeente Utrecht wordt de binding met de wijk om kraam te kunnen behouden het belangrijkst. Dit beleid is een reactie op Europese regelgeving die vereist dat vergunningen niet meer automatisch verlengd kunnen worden. Voor Utrechtse standplaatshouders, zoals bloemenstallen, viskramen en kaasboeren, is het een onrustige periode.

De vergunningen, die oorspronkelijk eind 2023 afliepen, zijn door de gemeente verlengd tot oktober 2025. Daarna wordt na inschrijving een plek voor 12 jaar toegekend, omdat de verwachting is dat ondernemers binnen deze termijn hun investeringen kunnen terugverdienen.

Binding met de wijk

Binding met de wijk gaat zwaarder wegen bij de selectie van de standhouder, en dat lijkt een cruciale toezegging te zijn van de kant van de gemeente. Ook wordt benadrukt dat bij het bepalen van producten op standplaatslocaties rekening wordt gehouden met diversiteit, om te voorkomen dat vergelijkbare branches naast elkaar staan.

Ondanks deze uitkomst is kaasboer Alexander Veldhuizen niet gerust. Hij staat met zijn kraam elke vrijdag in Vleuten: “Als het echt zo gaat werken zoals gezegd wordt, dan ben ik blij, maar ik ben bang dat in de praktijk het nog tegen zal vallen.” Veldhuizen wijst op het feit dat andere standhouders nog steeds kunnen reageren op zijn plek. Voor het eind van het jaar moet hij aantonen dat hij voldoende punten kan scoren op onder andere plaatsgebondenheid en duurzaamheid om vanaf 2025 de standplaats te behouden: “Mijn personeel komt uit verschillende dorpen, dus ik vraag me af hoe dat dan meetelt, en zonnepanelen op een zeil installeren is niet mogelijk. Ik maak me nog steeds zorgen, want ik weet niet wat realiseerbaar is. Bovendien zie ik nu al om me heen dat het natrekken van de geclaimde punten een heel belangrijk onderdeel zal worden.” Dat realiseert de gemeente zich ook, want zij heeft een huurverhoging van 13 procent geïntroduceerd om de handhaving te financieren.

Venezia IJs

Het college heeft aangekondigd dat veertien open plekken in de stad beschikbaar zijn voor nieuwe ondernemers. Het blijkt dat sommige huidige ondernemers hun plek hebben opgezegd, bijvoorbeeld vanwege pensionering of verandering van locatie. Daarnaast blijven de kavels op bruggen in de binnenstad, waaronder die van Venezia IJs, behouden, zij het met enige verschuiving om de doorstroming niet te hinderen.

Cookieinstellingen