Duurzaam voetbalkunstgrasveld in sportpark Fletiomare en andere projecten

Foto: MB

Utrecht start in 2024 11 extra projecten die de stad meer klimaatbestendig maken, zoals het aanpassen van schoolpleinen en de vergroening van straten en oevers. De klimaatverandering stelt de stad voor verschillende uitdagingen, zoals zwaardere regenval en hogere temperaturen.

De 11 projecten dragen allemaal bij een klimaatbestendig Utrecht door vergroening, regenwaterbeheer en verbetering van waterkwaliteit. Zo worden de oevers langs de Vecht in het Lunettenpark groener en levendiger gemaakt en komt op sportpark Fletiomare Oost het eerste duurzame voetbalkunstgrasveld van de waterschapsregio.

Het kunstgasveld heeft ruimte voor waterbuffering om regenwater op te vangen en nuttig te kunnen hergebruiken. Ook worden er schoolpleinen aangelegd die beter bestand zijn tegen hevige regenval en groener zijn, waardoor ze minder warmte vasthouden. In februari starten de eerste twee projecten: twee schoolpleinen bij De Krullevaar in De Meern en de Vrije School Utrecht op de Maliebaan. Bij de twee scholen wordt ruim 1200 m2 aan steen (hard oppervlak) weggehaald en vervangen door 660 m2 groen en waterdoorlatende verharding (zoals houtsnippers en zand).

Voor de realisatie van deze 11 projecten heeft het waterschap een bijdrage toegezegd van in totaal €889.525,- vanuit de impulsregeling Water in de Leefomgeving. Sinds 2014 geeft het waterschap gemeenten jaarlijks een financiële impuls om te helpen bij de uitvoering van maatregelen die bijdragen aan het verbeteren van de waterkwaliteit, ruimtelijke kwaliteit en klimaatbestendigheid van de omgeving.

Cookieinstellingen