Huizenprijzen in provincie Utrecht weer gestegen

Foto: MB

De huizenprijzen in de provincie Utrecht zijn aanzienlijk gestegen, vooral in het laatste kwartaal van 2023, met bijna 8 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. De gemiddelde verkoopprijs van woningen in de regio Utrecht bedroeg 502.000 euro, met een gemiddelde vierkante meterprijs van 4651 euro. De stijging wordt toegeschreven aan stijgende inkomens, dalende rente en een tekort aan woningen, verergerd door de hoge bevolkingsdichtheid en werkgelegenheid in de regio.

Overbieden is weer gebruikelijk, met 60 procent van de huizen die boven de vraagprijs worden verkocht. Starters hebben het echter moeilijk om een woning te vinden, zelfs met een lichte daling in de rente. Het aanbod in de stad Utrecht is gedaald, en in Leidsche Rijn zijn de prijzen zo sterk gestegen dat een record uit 2022 is gebroken.

Makelaars verwachten dat de stijging zal aanhouden, aangedreven door stagnatie in nieuwbouw en een groeiend tekort aan beschikbare woningen. Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, en veel woningeigenaren investeren in het verduurzamen van bestaande huizen. De trek vanuit de Randstad naar het platteland in de coronajaren is verminderd, vooral omdat mensen de voorkeur geven aan de stad vanwege ongemakken bij reizen.

 

Bron: AD/UN

Cookieinstellingen