Vanaf december minder bus- en tramritten vanwege personeelstekort

Foto: MB

Vanaf 10 december zal vervoerder U-OV er niet in slagen alle geplande bussen en trams in Utrecht te laten rijden vanwege een nijpend personeelstekort. Dit resulteert concreet in het feit dat 16 procent van de beoogde ritten niet zal plaatsvinden wanneer de nieuwe dienstregeling van start gaat. De provincie heeft reeds aangekondigd boetes op te leggen vanwege het niet nakomen van de gemaakte afspraken door het bedrijf.

Reeds geruime tijd zijn er zorgen geuit over het tekort aan personeel in het stads- en streekvervoer. In september waarschuwde U-OV al dat de geplande dienstregeling vanaf 10 december hoogstwaarschijnlijk niet volledig uitgevoerd zou kunnen worden.

Nu is er een concreet percentage toegekend aan dit probleem, namelijk 16 procent van de ritten die niet doorgaan. Momenteel is er al sprake van een uitval van 9 procent van de ritten bij U-OV als gevolg van het personeelstekort. Bij Syntus Utrecht spelen vergelijkbare problemen, zij het met een beperktere uitval van ritten.

Elk halfuur

Bij het verminderen van het aantal ritten betekent dit bijvoorbeeld dat op sommige lijnen bussen slechts eenmaal per half uur rijden, in plaats van elk kwartier. De gevolgen zullen merkbaar zijn op tientallen bus- en tramlijnen. Het doel van het aanpassen van de dienstregeling is echter om ongeplande uitval van ritten zoveel mogelijk te beperken.

Deze aanpassingen zullen ingaan vanaf 10 december, wanneer de nieuwe dienstregeling van kracht wordt. Deze dienstregeling is tot stand gekomen in overleg met de provincie. Aangezien U-OV zich vanaf 10 december niet aan deze afspraken zal houden, zal de provincie boetes opleggen.

Bron: Duic


 

Cookieinstellingen