Wijngaard op heuveltje in Leidsche Rijn

Foto: RDN

Op een kunstmatig heuveltje in Leidsche Rijn is sinds afgelopen mei een wijngaard verrezen. De wijngaard bevindt zich aan de rand van het Lint, bij de ingang van de voetbal- en hockeyvelden. Of moeten we eigenlijk spreken van een druivengaard? Deze vraag leggen we voor aan Joop van der Meer, die als vrijwilligerscoördinator bij de Stadswijngaard Utrecht betrokken is.

Van der Meer verklaart: “Officieel noemen we het een druivengaard, maar ons uiteindelijke doel is wel degelijk om wijn te gaan produceren.” Hoewel de plannen voor wijnproductie aanlokkelijk klinken, zullen we nog even geduld moeten hebben, omdat de wijnstokken nog jong zijn. Bij de andere wijngaarden van dezelfde organisatie, gelegen aan de Van Asch van Wijckskade en aan de Koningsweg, werden pas na drie jaar de eerste flessen ontkurkt. “We hebben bewust gekozen voor de aanplant van een bepaalde druivensoort, de souvignier gris, omdat deze minder vatbaar is voor schimmels,” legt Van der Meer uit.

De druivenplanten zullen op biologische wijze worden geteeld, wat inhoudt dat er geen pesticiden worden gebruikt en dat diverse planten en insecten tussen de ranken kunnen blijven gedijen. Met uitzondering van brandnetels, aangezien deze schadelijk kunnen zijn voor druivenplanten, net als overmatige bevloeiing. “We hoeven geen irrigatie toe te passen, aangezien druivenplanten diepgeworteld zijn en zelf grondwater kunnen opnemen. Zelfs tijdens dorre periodes is er voldoende grondwater beschikbaar op ons heuveltje,” aldus Van der Meer.
De vrijwilligers van de wijngaard ondervonden dit uit de eerste hand toen ze palen diep in de grond moesten slaan om de ranken te ondersteunen. “Het was behoorlijk zwaar werk afgelopen voorjaar. We hebben 600 planten geplant en stellages met palen en draden opgezet om ervoor te zorgen dat alles stevig staat wanneer de druivenplanten gaan groeien.”

De planten zijn goed beschermd tegen hazen en konijnen die graag aan de planten knabbelen. Toch is de wijngaard niet afgesloten, wat gastvrijheid uitstraalt, maar helaas ook vandalisme kan uitlokken. De kunstmatige heuvel waarop de wijngaard is aangelegd, is eigendom van de gemeente Utrecht. Onder deze heuvel bevindt zich de opslagplaats voor zwaar materieel voor het onderhoud van het Máximapark. De Stadswijngaard huurt het terrein van de gemeente, die op haar beurt de wijngaard financieel ondersteunt. Van der Meer benadrukt: “De aanplant van de druivenstokken en het benodigde materiaal vergen aanzienlijke financiële inzet, daarom zijn we sterk afhankelijk van de steun van de Vrienden van de Wijngaard. Als tegenprestatie ontvangen zij dan weer als eersten een flesje wijn.”
De definitieve naam voor de wijn is nog niet vastgesteld. Als u een suggestie heeft, nodigen we u uit om een reactie achter te laten op onze Facebook-pagina.

Wil je vriend worden of vrijwilliger kijk onder https://www.stadswijngaardutrecht.nl/

Cookieinstellingen