Nieuwe fietsbrug over Amsterdam-Rijnkanaal 

Foto: Dafne Schippersbrug - Gemeente Utrecht

Utrecht bereidt zich voor op de bouw van een nieuwe fietsbrug over het Amsterdam-Rijnkanaal, gepland voor 2027. De brug verbindt opkomende woonwijken in Kanaleneiland, Papendorp en het Beurskwartier met elkaar en met een moderne mobiliteitshub: de Mobiliteitshub XL die naar verwachting in 2027 opent aan de Mercatorlaan in Papendorp-Noord.

De bouw van de fietsbrug omvat ook een verschuiving in parkeerconcepten. In plaats van parkeren in de eigen straat, wil de gemeente bewoners aanmoedigen om te parkeren op een groot parkeerterrein bij de Mobiliteitshub XL. Dit parkeerterrein biedt ruimte aan 2000 auto’s en 1700 fietsen, en er zijn plannen voor een supermarkt, horecagelegenheden en een pakketpunt. Dit initiatief ondersteunt de strategie van de gemeente Utrecht om de parkeernorm in nieuwe woonwijken te verlagen en parkeren op afstand de nieuwe norm te maken.

De nieuwe brug zal niet alleen de hub bedienen maar zal ook een snelle fietsroute bieden die nieuwe woongebieden in Utrecht met elkaar verbindt. Hij komt te liggen aan of naast de bestaande Meernbrug, tussen het 24 Oktoberplein en Papendorp.
De kosten worden geschat op €13,6 miljoen, met de bouw gepland voor 2026 en ingebruikname in 2027, voor de opening van de Mobiliteitshub XL. De brughelling zal vanaf het 24 Oktoberplein door een groenstrook langs de Martin Luther Kinglaan lopen, waardoor slechts één hoogteverschil moet worden overbrugd.

Bron: AD/UN

Cookieinstellingen