Wie doet Wat in de wijk: Evalien van’t Veen

Evalien bij de Canon van Leidsche Rijn
Evalien bij de Canon van Leidsche Rijn
Foto: Evalien van't Veen

Wie doet wat in de wijk is een laagdrempelige rubriek van Leidsche Rijn Nieuws waarin iedereen die iets in Leidsche Rijn, of Vleuten, De Meern en Haarzuilens doet zich mag voorstellen. Waarin je actief bent kan met werk te maken hebben of met een hobby of een vrijwilligersfunctie. De aftrap verzorgt Evalien van’t Veen. 

Wie?

Ik ben Evalien van’t Veen en woon al bijna 18 jaar naar alle tevredenheid in Terwijde met mijn man en 2 ondertussen studerende zonen. Ik wandel graag s’ avonds met een buurvrouw een rondje. De ene keer meer ‘groen’ gericht over het wandelpad aan de buitenzijde van Terwijde langs het water en de Krommewetering richting Haarrijnseplas en terug via de Rijnkennemerlaan of de Enghweg en de houten vlonder door het Waterwinpark. De andere keer meer stedelijk en architectonisch afwisselend met onder andere het Kubuseiland en richting Leidsche Rijn Centrum. 

Wat?

Ruim 10 jaar geleden ben ik de UITladder Leidsche Rijn gestart om wijkbewoners op de hoogte te brengen van uitjes en initiatieven in de wijk. Een paar jaar geleden heb ik deze ondergebracht in Beleef Leidsche Rijn. Helaas moest ik tijdens de coronaperiode ermee stoppen, maar hopelijk lukt het dit najaar om Beleef Leidsche Rijn nieuw leven in te blazen, op de website wordt er nog steeds gekeken voor wandelinspiratie en uitleg over gebouwen of openbare kunst in de wijk. 

In 2016 werd ik gevraagd om onze eigen 4&5 mei dodenherdenking en vrijheidsviering te organiseren. Na het realiseren van het 4&5 monument op het Berlijnplein een paar jaar geleden heb ik het stokje overgedragen.

Tevens ben ik al ruim 10 jaar actief binnen de lokale historische vereniging. Ik zet mij vooral in voor Leidsche Rijn en hoe we deze veelal import bewoners kunnen vertellen over de rijke geschiedenis, want er wordt al meer dan 2500 jaar hier gewoond en geleefd. De Vinex periode is nu uitgelicht in de tijdelijke tentoonstelling 25 jaar Leidsche Rijn, het pionieren voorbij. Het was erg leuk om deze expositie samen te stellen en nu een paar keer per maand als gastvrouw bezoekers te verwelkomen. 

Plus/Min

Ik heb mij jarenlang ingezet als vrijwilliger voor de wijk omdat ik het belangrijk vind dat bewoners meedenken met de ontwikkelingen. Wel merk ik dat het steeds lastiger wordt om als bewoner gehoord te worden door de gemeente. In mijn 8 jaar bij de wijkraad Leidsche Rijn (helaas zijn de wijkraden een paar jaar geleden door de gemeente opgeheven) werd er tenminste nog 10x per jaar een openbare bijeenkomst georganiseerd over steeds wisselende onderwerpen. Een goede vervanger van de wijkraden heb ik nog niet ontdekt.

 

Wil je ook in de rubriek Wie doet Wat staan? Laat het ons weten op [email protected]

 

 

 

   

 

 

 

Cookieinstellingen