Verbeteren waterkwaliteit in Veldhuizerplas

Foto: PIXA

In de Veldhuizerplas in Utrecht komt jaarlijks blauwalg voor dus om de waterkwaliteit te verbeteren start Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden een proef met de WaterQi©. Deze innovatieve techniek wordt in een zeecontainer nabij de Heldammersingel toegepast. De proef loopt van eind juni tot en met eind oktober 2023. Op 4 juli 2023 is de feestelijke opening op locatie.

Problemen met blauwalgen zijn complex en niet makkelijk aan te pakken. Het waterschap, de gemeente Utrecht en de provincie Utrecht willen dit proberen met de WaterQi©. In het apparaat zit een pomp die extra zuurstof in het water brengt via minuscuul kleine luchtbelletjes. Hierdoor komt het water in beweging en wordt het zuurstofrijke water verder verspreid. Dit stimuleert de natuurlijke zuiverende processen in het water. De afvalstoffen die hierbij vrijkomen worden afgevangen en verwijderd. Zo moet het water schoner en helderder worden met een kleinere kans op blauwalgen.

Feestelijke opening 4 juli

Op dinsdag 4 juli 2023 vanaf 16.00 uur is iedereen welkom voor de opening. Onder het genot van een ijsje of een kopje koffie kunt u met collega’s van het waterschap praten over de proef, de waterkwaliteit in het algemeen of andere waterzaken. Kinderen kunnen meedoen aan een kleurwedstrijd en een leuke prijs winnen. U kunt de kleurplaat downloaden op www.hdsr.nl/waterqi en inleveren voor 28 juni bij de Wijkbureaus van de gemeente Utrecht (Dorpsplein 1 of Bovenpolder 80).

Cookieinstellingen