Groene, drijvende zonne-energie-eilanden op Haarrijnseplas

Foto: Gem Utrecht

De gemeente wil drijvende zonne-energie-eilanden maken op de Haarrijnseplas. Hiermee wordt ongeveer 5,3 miljoen kilowattuur opgewekt; genoeg stroom voor ongeveer 1.600 woningen. Haarrijn krijgt 700 woningen en kan hiermee energieneutraal worden. De rest van de energie kan worden gebruikt voor laadpalen, straatverlichting en andere wijken in Utrecht.

12 juni bijeenkomst over het zonnepark
Energiecoöperatie Energie-U organiseert een informatiebijeenkomst over deze zonne-energie-eilanden. U kunt daar de plannen bekijken en uw vragen stellen. Ook vertellen ze hoe u kunt reageren op de aanvraag voor de omgevingsvergunning.Datum: maandag 12 juni 2023
Tijd: 19.00 – 21.00 uur
Locatie: Buurtcentrum de Schakel (Schoolstraat 11, Vleuten)

Hebt u nu al vragen? Stuur dan een e-mail naar [email protected].

Wat komt er en waarom?

Utrecht wil een gezonde stad zijn van en voor iedereen. Met genoeg energie voor de bewoners nu én in de toekomst. Daarom werken we de komende jaren aan de overstap naar schone energie. Als onderdeel hiervan onderzoeken we in welke gebieden we met zonnevelden veel schone energie kunnen opwekken. De Haarrijnseplas is een van deze gebieden.

BHM Solar, een bedrijf uit Utrecht, heeft een plan gemaakt en gaat de zonne-energie-eilanden aanleggen samen met energiecoöperatie Energie-U. Samen met BHM Solar hebben ze afspraken gemaakt over de aanleg en het beheer van de zonne-energie-eilanden. Om op tijd subsidie te krijgen op de opgewekte stroom, is ook de omgevingsvergunning in april 2023 ingediend.

De zonne-energie-eilanden komen er zo uit te zien:

Er komen 3 zonne-energie-eilanden. De zonnestroominstallatie is voor een deel lichtdoorlatend. Zo krijgt het water meer zonlicht. Dit is goed voor het leven in het water. Er komen groene randen om de eilanden, en we maken een nieuwe ecologische zone waar vogels, vissen en planten kunnen leven.
Bij het ontwerp is rekening gehouden met de volgende punten:
Zonne-eilanden komen op de oostelijke recreatieplas
Zo natuurvriendelijk mogelijk
Volop recreatiemogelijkheden
Voedsel, schuil- en broedplaatsen in de recreatieplas

Meer informatie over het project vindt u op de website van Energie-U.

 

Cookieinstellingen