Natuur in Leidsche Rijn: orchidee en ijsvogel

Foto: Maria va

De natuur in Leidsche Rijn doet het goed. Als je erop uit trekt en zorgvuldig om je heen kijkt, kom je allerlei moois tegen. Zeker in deze periode van het jaar.

Twee oplettende wijkbewoners hebben foto’s gemaakt van een bijzondere orchidee en van een prachtig ijsvogeltje. Henk heeft de ijsvogel vanuit zijn woning kunnen fotograferen, waar hij in de slootkant in de tuin nestelt. De ijsvogel houdt van visjes. Hij is erg klein, maar valt op door zijn contrasterende blauwe en oranje kleur. Het is een zeer schuwe vogel die zich weinig laat zien. In Nederland komt maar een soort ijsvogel voor, de meeste ijsvogels leven in de tropen.

Maria heeft een goed gelukte foto gemaakt van de bijenorchis. De Nederlandse naam wordt ontleend aan de onderlip die op een bij lijkt. De bloemen van deze kleine orchidee kunnen zichzelf bestuiven. De bloeiperiode valt in Nederland van begin juni tot half juli. De plant groeit op verlaten akkers, wegbermen, puinstortplaatsen, en op industrieterreinen. In Nederland loopt het verspreidingsgebied vanuit het westen (Noord- en Zuid-Holland) via Zeeland en Nederlands Limburg naar België. De plant is de laatste jaren in opkomst en komt nu hier en daar ook voor in Utrecht en Friesland, maar was nog niet eerder gezien op het landgoed van Haarzuilens.

 

 

Bron: wikipedia

Cookieinstellingen