Ornamenten van de Domtoren nieuwe bestemming als kunstwerk Máximapark

Foto: J. De Boer

Op vrijdag 7 juli krijgen de ornamenten van de Domtoren een nieuwe bestemming als kunstwerk in het Máximapark, want dan is de onthulling van het nieuwe kunstwerk • Ex Situ •. Een bijzonder kunstwerk.

Het is gemaakt met de ornamenten die vrijgekomen zijn tijdens de renovatie van de Domtoren. Het initiatief is van Brokkenmákers met materiaal uit het project ‘Van Dom tot Steengoed’ en ontworpen door Utrechts beeldend kunstenaar Paul de Kort. Hij gaf het de naam • Ex Situ • In Situ •, oftewel: van z’n plaats, op z’n plek. Dit is niet alleen een verwijzing naar het gebruikte Domtorenmateriaal, maar ook naar de plek in het park. Dit is niet toevallig: het kunstwerk gaat een relatie aan met de zes bomen die er al stonden. Deze volwassen platanen verhuisden in 2013 van Domplein naar het Máximapark, met in hun kluit archeologische objecten uit de middeleeuwen en Romeinse tijd. Samen met de platanen is het kunstwerk een ode aan behoud: van natuur, historie en materiaal. Een kunstwerk in aanbouw.

De oplettende parkbezoeker heeft het al kunnen zien: de komende weken wordt het kunstwerk langzaam geïnstalleerd onder de bomen. De komende tijd zal het werk letterlijk ‘aarden’, worden er bloembollen geplant en het gras bijgehouden door de Vrienden van het Máximapark, zodat op 7 juli het kunstwerk in volle glorie onthuld kan worden.

Tussen 2020 en 2023 stond de Domtoren in Utrecht in de steigers voor een grootscheepse renovatie. Pakweg 600 m3 steen werd vervangen. In de oorspronkelijke renovatieplannen zou dit materiaal – ondanks de historische, emotionele én materiaalwaarde – worden vergruisd. Dankzij het project ‘Van Dom tot steengoed’ is zoveel mogelijk restmateriaal heringezet in producten en projecten toegankelijk voor alle Utrechters. Zo is de Domtoren vliegwiel voor een duurzame toekomst.

 

Cookieinstellingen