Spoedkap van door gemeente verwaarloosde perenbomen Castellum: situatie is gevaarlijk

Foto: RDN

Spoedkap van door de gemeente verwaarloosde perenbomen Castellum is aangekondigd: de situatie is als gevaarlijk bestempeld. Een brief aan de gemeenteraad kondigt de spoedkap van 14 perenbomen aan.

De bomen staan in de boomgaard van Castellum Hoge Woerd en zijn jarenlang verwaarloosd door de gemeente. De bomen staan inmiddels los in de grond en zijn zodanig instabiel dat ze omgeduwd kunnen worden. De wortels zijn weggerot door ouderdom, wateroverlast en maaischade. Niet ouderdom zou de belangrijkste oorzaak zijn, zoals in de brief gesteld wordt, maar naar de mening van een boomgaardexpert lijkt waterschade daar een groter aandeel in te hebben. Het afvloeien van water uit de kom waar de gaard in staat, is volgens ervaringsexpert niet goed gefaciliteerd.

Naar aanleiding van de mondelinge vragen door de Partij voor de Dieren in februari, zei wethouder Lot van Hooijdonk dat er ‘echt wel wat mis is gegaan’ in het beheer. Het onderzoek dat de gemeente heeft ingesteld, blijkt aan de late kant komen, want de uitkomst ervan is dat bijna alle bomen in zeer slechte staat zijn. De verzekering van de wethouder de historische boomgaard te willen behouden, lijkt niet makkelijk waar te maken.

Lees ook onderstaand bericht

Omgeving Castellum Hoge Woerd verwaarloosd

 

Cookieinstellingen