Omgeving Castellum Hoge Woerd verwaarloosd

Foto: RDN

Op het plein voor Castellum Hoge Woerd is alles prima in orde. Het grind is aangeharkt en de contouren van het Romeins badhuis hebben nieuwe beplanting gekregen. Maar wie verder loopt, door de boomgaard of over de weg naar de parkeerplaats, krijgt een ander beeld.

‘Het is een beetje sjofel allemaal,’ zegt René Spoolder, eigenaar van het restaurant Rare Jongens, ‘De straat die naar het Castellum voert ziet er niet uitnodigend uit. Er ligt vaak rommel zoals lachgaspatronen en de boomgaard is verwaarloosd.’ Ondanks dat er bouwplannen zijn – er komt een zorgwoning op ’t Zand 46 ( lees ook dit bericht ) –  durft Spoolder niet met zekerheid te zeggen of de omgeving er beduidend op vooruit zal gaan: ‘Onze meldingen over afval bij de gemeente zijn nooit opgepakt.’

Boomgaard

Om te constateren dat de perengaard in een slechte staat verkeert, is geen expert nodig. Katerina Cechova woont al sinds 2007 in Leidsche Rijn en heeft de boomgaard er alleen maar op achteruit zien gaan: ‘Er wordt niet of nauwelijks gesnoeid, de bomen worden niet behandeld tegen ziektes en er is geen nieuwe aanplant als een boom dood gaat.’
De gaard is in de jaren zestig aangeplant door de familie Goes. Met de bouw van Leidsche Rijn is de gaard verkocht aan de gemeente. Er was sprake van een gemeenschappelijke pluktuin, maar dit plan is nooit van de grond gekomen. Het beheer heeft de gemeente uitbesteedt van Utrecht Natuurlijk, waar onder andere Steede Hoge Woerd onder valt. Op navraag waarom de staat van de perengaard zo slecht is, heeft de redactie geen antwoord ontvangen.

Cechova: ‘Het is toch een schande dat er zo omgesprongen wordt met een oude boomgaard. De bomen staan hier al zestig jaar en maken onderdeel uit van de geschiedenis van De Meern. In bouwplannen wordt ‘de oorspronkelijke beplanting’ van het gebied aangeprezen als selling point, terwijl datzelfde unieke aspect tig jaar later mag verkommeren.’

 

Reacties