Waar is de posttrein gebleven? Tentoonstelling Spoorwegmuseum

Foto: RDN

Jarenlang speelde de trein een belangrijke rol in het vervoeren van post. Speciale posttreinen zorgden, vaak ’s nachts, voor het vervoer van brieven. Op 16 mei 1997 maakte de posttrein in Nederland zijn laatste rit, want het bleek efficiënter en goedkoper de post over de weg te vervoeren.

Het Spoorwegmuseum opent op 17 mei de tentoonstelling ‘Expeditie Posttrein’. Evertjan de Rooij, pr-functionaris bij het Spoorwegmuseum, vertelt dat er aan kinderen is gedacht bij het maken van de expositie: ‘Kinderen maken ongeveer een derde deel uit van onze bezoekers. Vaak komen ouders of grootouders met kinderen een middagje hiernaartoe uit omringende gemeentes en wijken, zoals uit Leidsche Rijn. In deze posttreinen kunnen kinderen via verschillende postspellen kennis maken met het beroep van postexpediteur.’

Vier postrijtuigen

Voor het publiek zijn er vier postrijtuigen te bezichtigen: de Pec uit 1938, de Plan C uit 1952, de Motorpost uit 1966 en de Hpost uit 1978. Een extra toevoeging is het 1ste klasse rijtuig van de Arend. Een hoogtepunt van de tentoonstelling is de oudste per spoor verzonden brief van vlak voor de invoering van de postzegel in 1852.

Spinvis

Muzikant Spinvis werkte van 1995 tot 1997 op de posttrein van Amsterdam naar Utrecht. Tijdens de avondritten benutte hij de tijd om ingevingen te noteren in boekjes, deze teksten kwamen later terug in zijn muziek. De notitieboekjes gaf de artiest voor de tentoonstelling in bruikleen.

De tentoonstelling ‘Expeditie Posttrein’ is op 17 mei open voor publiek en is tot en met 27 november 2022 te zien in het Spoorwegmuseum in Utrecht.

Reacties

Cookieinstellingen