Ernstige wooncrisis belicht in expositie 

Foto: L. Oorschot

Momenteel staat de expositie ‘Huishonger’ op het Berlijnplein. Een expositie waarin het falende woonbeleid en de blijvende honger naar een passend huis centraal staat. Door Lisette Oorschot

Op 15 april opende stadslab RAUM een expositie over het thema ‘de wooncrisis’. Met kunst en design geven de kunstenaars vorm aan dit maatschappelijke probleem en het daarbij nijpende woningtekort, peperdure woningprijzen en ellenlange wachtlijsten. Hieronder drie van de werken uit de expositie.

Vliegende luchtkastelen

Van alle grote steden in Nederland zijn de huizenprijzen in Utrecht het sterkst gestegen. Het einde van deze stijging lijkt ook nog niet in zicht. Voor een woning in Utrecht betaal je nu gemiddeld zo’n 160.000 euro meer dan in 2015. Dit was aanleiding voor kunstenaars Teun Castelein en Yuri Veerman om vijf gebouwen uit Utrecht om te toveren tot levensgrote vliegers, zoals de iconische Neudeflat. Deze onbereikbare luchtkastelen gaan op verschillende momenten de lucht in. 

Het glazen huisje

De Nederlandse woningmarkt is gebaseerd op het idee dat bewoners bij veranderende woonwensen doorstromen naar een passende woning. Bij sommige verhuisbewegingen komt er een verhuisketen op gang waardoor meerdere huishoudens een woning kunnen betrekken die beter bij hen past. Bijna alle bewegingen leiden weer tot nieuwe bewegingen. Maar voor wie maken we eigenlijk ruimte als we verhuizen? Welke mensen hebben ruimte gemaakt voor ons?
Het gedicht in het glazen huisje is van Lois Kruidenier en gaat uit van de bijzondere gebeurtenissen die plaats hebben gevonden in een woning. Munir de Vries heeft op basis hiervan een illustratief werk gemaakt dat geïnspireerd is op glas-in-lood technieken. In het glazen huisje kan je zelfs (privé) dineren. 

Huisgenezing 

Gemiddeld wonen mensen in zeven verschillende huizen. Een huis leeft veel langer door dan dat jij er woont. Wie liep er op de houten vloer voordat jij er woonde? Wat hebben de muren van jouw huis gezien en gehoord? En wat laat jij na voor de volgende bewoners? Huishealing is een activiteit voor thuis die de fantasie prikkelt van het verleden, heden en toekomst van jouw huis. Het doel van dit werk is mensen meer bewust te laten worden van deze woonketen en meer aandacht voor samen en delen in plaats van vierkante meters claimen en investeren. Huishealing is bedacht door Studio Sociaal Centraal en voor 2 euro kan je een ‘Huishealing capsule’ uit de automatiek halen. 

Naast deze drie werken zijn er nog veel meer kunstwerken te bewonderen op het Berlijnplein. Tevens vinden er de komende periode verschillende activiteiten plaats die in het teken staan van deze expositie. De expositie ‘Huishonger’ staat er nog tot en met zondag 29 mei en is voor iedereen vrij toegankelijk te bezoeken. Meer informatie is te vinden op https://raumutrecht.nl/event/huishonger/ 

Verder is er aankomende zondag op RTV Utrecht een documentaire te zien over de totstandkoming van deze expositie. De kunstenaars vertellen persoonlijke verhalen over hoe ze wonen en hoe de wooncrisis volgens hen opgelost kan worden. 

Cookieinstellingen