Nieuwe werkschuur Máximapark officieel geopend

Foto: L. Oorschot

Afgelopen vrijdag werd de nieuwe werkschuur voor de vrijwilligers van het Máximapark officieel geopend. De vrijwilligers hebben nu een goede basis voor al hun werkzaamheden en kunnen vandaaruit allerlei activiteiten organiseren. Door Lisette Oorschot

Onder de vrijwilligers heerst een groot gevoel van tevredenheid nu ze eindelijk een nieuw onderkomen hebben. “We zijn er heel blij mee, zeker nu je weet dat je hier een aantal jaar kan blijven. Het is een stuk ruimer dan waar we eerst zaten in de schuur van de Intratuin. Dat was allemaal op een hoopje. De nieuwe werkschuur is van veel gemakken voorzien en je kunt er van alles kwijt. Nu is het ook echt meer een soort van entree geworden, een welkom,” aldus een vrijwilligster van het park.

Opening

De opening begon met een speech van Ernest Pelders van de ‘Stichting Vrienden van het Máximapark’: “We staan nu hier aan het begin van de Uilenboslaan en misschien is dat best wel een verrassing. We zouden eigenlijk verwacht hebben dat we bij de Utrechtseweg 4 zouden staan. Daar hebben we de ambitie om een entreegebouw te maken met een voorplein, maar dat vraagt nog wat meer. Desondanks hebben we toch een prachtige locatie gevonden voor de nieuwe werkschuur en daarmee hebben we een mooie mijlpaal bereikt.”
Ernest Pelders is inmiddels al zo’n 18 jaar betrokken bij het Máximapark. In die tijd heeft hij het park enorm zien veranderen. “Het Máximapark is een uniek park en dat zit hem erin dat het park ook unieke mensen weet te verzamelen, zowel de mensen die er werken als de bezoekers.” De kroon op het werk noemt hij het bezoek van koningin Máxima in 2013. “We hebben daar behoorlijk veel werk aan gehad zodat het park een koninklijke status kreeg. Dat heeft ze waargemaakt en daardoor is het park nog meer op de kaart gezet.”

Resultaat na lang proces

Met de komst van de nieuwe werkschuur is er nu genoeg ruimte om al het (tuin-)gereedschap op te slaan van de vrijwilligers. Van kleine gereedschappen zoals snoeischaren en schepjes tot aan grote gereedschappen zoals harken, zagen en een grasmaaier. Daarnaast zit er een kantine in met keuken en toiletten, waaronder een invalidentoilet. Verder kan er vergaderd worden. De werkschuur is namelijk ook gebouwd met als doel een plek te zijn waar maatschappelijke partijen samen met de gemeente ideeën gaat realiseren.
“Het was een lang proces voordat de werkschuur er uiteindelijk kwam. Henny Smorenburg en Johan de Boer van de ‘Vrienden van het Máximapark’ hebben echt daar hun tanden ingezet én met resultaat. De vrijwilligersgroep spant zich hard in met veel liefde en verdienen een grote pluim voor al hun inzet. Eindelijk kunnen zij al hun materiaal opslaan en met goed fatsoen hun werkzaamheden doen,” aldus Pelders in zijn speech.

Verbinding

Namens de gemeente was projectmanager Ontwikkelingsorganisatie Johan Berghuis bij de officiële opening. Ook hij hield een korte toespraak waarin hij de gedrevenheid en passie benoemde van de vrijwilligers die zich dag in dag uit, inspannen om het park mooier en groener te maken. “Het park verbindt in de breedste zin van het woord. Samenwerken aan het Máximapark heeft veel moois opgeleverd en werkt aanstekelijk. Ik geloof dat de werkschuur een belangrijke rol gaat spelen in de volgende stap. De parkorganisatie heeft een thuisbasis en een gezicht gekregen. De vrijwilligers van ‘Krasse Knarren’ en het Leger des Heils hebben nu een startpunt voor al hun werkzaamheden in het park zodat zij het beheer naar nog hoger niveau kunnen tillen. De Kidsclub heeft een startpunt gekregen voor al haar activiteiten zodat ook de toekomstige generaties gebonden worden aan het mooie park. Zo zullen er nog veel meer goede, leuke en mooie initiatieven hier in de toekomst gaan plaatsvinden.”

Golfwagentje

De vrijwilligers kunnen bovendien gebruik maken van een gloednieuw vervoersmiddel om hun materialen te vervoeren. Van STITU (Stichting Structuurtuinbouwverbetering Utrecht) hebben ze een elektrisch golfwagentje gekregen waarmee ze overal makkelijk kunnen komen om hun werkzaamheden in het park te verrichten.

Cookieinstellingen